41% van de Belgen is bang zijn job te verliezen

Het werkloosheidspercentage in de EU bedraagt momenteel 10,9%. Het economische klimaat verontrust de Belg blijkbaar, want hij is meer dan ooit bang om zijn job te verliezen.

Dat blijkt uit de Barometer Edenred-Ipsos 2013. Voor het onderzoek over welzijn en motivatie werden 7.200 werknemers uit zes Europese landen bevraagd (België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Verenigd Koninkrijk en Spanje).

Eerste zorg: werkzekerheid

Niet minder dan 41% van de Belgen maakt zich zorgen om zijn baan, een stijging van 10% tegenover het vorige onderzoek in 2008. De Belgen zijn ongeruster dan de Fransen (33%), maar minder verontrust dan de Duitsers (44%), de Italianen (50%) en de Spanjaarden (59%).

Door de band genomen is de Belg optimistischer dan zijn Europese medeburgers. Bijna de helft (48%) van onze landgenoten denkt dat het moeilijk zou zijn om vandaag snel een passende job te vinden, na ontslag. Hoewel het percentage hoog ligt, zijn anderen nog zwartgalliger. 58% van de Fransen, 56% van de Britten, 69% van de Spanjaarden en 70% van de Italianen denken dat ze moeilijk een nieuwe job zouden kunnen vinden.

"Trouw bij gebrek aan beter"

De Belg is trouw aan zijn bedrijf, maar is dat vooral 'bij gebrek aan beter'. Van job veranderen associeert hij met risico's nemen. 66% van de Belgen verklaart dan ook niet te willen vertrekken in hun bedrijf, en 75% zegt tevreden te zijn met zijn professionele situatie.

Bron: Edenred

Shutterstock