Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

[Knelpuntberoep] Leerkracht in een ziekenhuisschool: "Het zelfbeeld van mijn leerlingen gaat er elke dag op vooruit"

Caroline Abbiati (37)
  • Diploma's: onderwijzeres (huidige bachelor in lager onderwijs), aangevuld met een diploma voor buitengewoon onderwijs (huidige bachelor na bachelor in het buitengewoon onderwijs)
  • Functie: onderwijzeres in het buitengewoon onderwijs
  • Organisatie: Inkendaal, een type 5 ziekenhuisschool in Vlezenbeek

Bij jongeren onder de 25 is de werkloosheid met maar liefst zeventien procent gestegen in vergelijking met december 2011. Kiezen voor een knelpuntberoep zou hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk kunnen verhogen, maar hoe zit het met de inhoud van een dergelijk beroep? Vacature sprak met een paar mensen die al jaren een knelpuntberoep uitoefenen en peilen naar hun tips voor pas afgestudeerden.

Waarom koos je voor het buitengewoon onderwijs?

"Als tiener ging ik vaak babysitten, ik zorgde toen al graag voor kinderen. Onderwijzeres leek een boeiende en afwisselende job te zijn en dat is ook zo in de praktijk. Elke dag ervaar ik dat ik nog bijlange niet alles weet. Ik zie telkens nieuwe invalshoeken om mijn werk te benaderen. Bij ons is er ook ruimte om jezelf te blijven ontplooien via bijscholingen. Je krijgt de kans om vernieuwende elementen toe te voegen aan je werk en zo blijft het uitdagend."

"Onze leerlingen hebben leerstoornissen of revalideren na een ongeval of ziekte. Een nieuwe leerling wordt in onze instelling eerst getest door een multidisciplinair team van logopedisten, ergotherapeuten, psychologen en kinesitherapeuten. Dan worden ze ingedeeld in een niveaugroep. Er wordt ook gekeken of de leerlingen wel bij elkaar zullen passen in een groep en of hun niveau gelijklopend is. In onze lagere school zijn er vijf niveaus."

"Ik geef les aan het eerste, tweede en derde leerjaar, mijn leerlingen zijn acht tot elf jaar oud. In mijn klas zitten nu acht leerlingen en dat is het maximum. Behalve lessen wereldoriëntatie of godsdienst, worden geen klassikale lessen gegeven. De kinderen krijgen individueel les, volgens hun niveau. Af en toe volgen ze tijdens de lesuren individuele therapie. De meeste kinderen gaan na de les naar huis, een klein aantal heeft de mogelijkheid om in het ziekenhuis te blijven, bijvoorbeeld wanneer ze een beademingstoestel nodig hebben."

"Elke dag zie je dat een kind vooruitgaat. Kinderen met leerstoornissen hebben vaak al een heel parcours afgelegd in het gewone onderwijs en meestal ging dat niet van een leien dakje. Gepest en met een negatief zelfbeeld komen ze bij ons aan. School was voor hen tot nu toe een negatieve ervaring. De meesten zijn bij aankomst erg gesloten. Al na enkele weken verandert hun houding. Dankzij een positieve benadering bloeien de kinderen weer open: school wordt voor hen een succeservaring, ze zijn gemotiveerd. Tijdens het oudercontact merken we dat ook aan de reactie van de ouders. 'Ons kind is nu zo gelukkig, bedankt', is een reactie die wij regelmatig horen en dat doet zo'n deugd. Wij gaan ervan uit dat een leerling zich eerst goed moet voelen alvorens hij of zij kan leren. Onlangs zei een leerling nog tegen mij: 'juf, op mijn vorige school was ik een loser en nu een koningin.' "

Zijn er trends merkbaar in je beroep?

"In tegenstelling tot vroeger worden leerstoornissen, zoals ADHD, dyslexie en dyscalculie nu meer herkend en benoemd. Er wordt iets aan gedaan, er zijn mogelijkheden om het onderwijs aan te passen aan de mogelijkheden van het kind. Wij compenseren onder andere met specifieke softwareprogramma's, zoals voorleessoftware waar de kinderen mee aan de slag kunnen. Ook digitale boeken zijn handige hulpmiddelen. Laptops zullen in de toekomst volledig geïntegreerd worden in dit soort individueel onderwijs."

Hoe zit het met het loon?

"Ik schat dat een beginnende leerkracht mag rekenen op een nettoloon van ongeveer 1.400 euro."

 

De tips voor pas afgestudeerden van Caroline

  • Wees soepel en flexibel in je werk: aanvaard dat je in het begin van je loopbaan misschien een tijdje in drie scholen werkt, maar dat laat je ook toe om veel ervaring op te bouwen en te achterhalen wat echt jouw ding is.
  • Blijf altijd jezelf.
  • Bereid je lessen goed voor, dan komen je leerlingen graag.
  • Denk niet dat je alles al weet, zoek contact met meer ervaren leerkrachten.
  • Wees assertief!

Tekst: Sabine Verschelde