7 droomberoepen voor foodies

Je houdt van lekker eten en vindt dat er nooit genoeg restaurants en kookboeken kunnen zijn? Dan is het misschien geen slecht idee om ook een job in de culinaire sfeer te ambiëren. Chef-kok worden ligt voor de hand, maar dat is een harde stiel waar lang niet iedereen voor in de wieg is gelegd.

Deze zeven beroepen zijn minder evident, maar des te aanlokkelijker:

1. Culinair recensent

Weet jij in lyrische bewoordingen de perfecte cuisson van een stuk heilbot te omschrijven? Kan jij moeiteloos overbrengen welke sensaties er door je lichaam trekken als je de geur van een verse aardpeer gewaar wordt? Kortom: kan je een aardig stukje schrijven over eten en wat dat zoal met je doet? Dan kan je eventueel een job als culinair recensent overwegen.  Je kan dan aan de slag voor een restaurantgids zoals die van Michelin of voor een lifestylemagazine of krant. Om je kunnen te tonen aan potentiële werkgevers kan je zelf ook beginnen met een foodblog.

2. Vertegenwoordiger van voedingsproducten

Zeker in de sales zijn er mooie carrièremogelijkheden voor wie van lekker eten houdt. Als vertegenwoordiger sta je onder meer op beurzen en kom je in contact met restauranthouders, traiteurs, winkeliers en consumenten. Als je vol passie kan spreken over de verschillende voedingsproducten die jouw bedrijf aanbiedt kan je uitgroeien tot een ware topverkoper.

3. Voedingsaankoper

Het is natuurlijk ook mogelijk om aan de andere kant van de tafel zitten, als voedingsaankoper. Dan ben je verantwoordelijk voor de volumeaankopen van voeding in restaurants of bedrijven en moet je op zoek gaan naar de meest kwalitatieve producten tegen een economisch verantwoorde prijs. Veel voedingsaankopers hebben een culinaire achtergrond, maar je kan ook in het beroep terechtkomen vanuit de logistiek of vanuit de marketing.

4. Voedingsdeskundige

Voor deze job moet je kennis hebben van de voedingswaarde van wat er op ons bord komt en van de fysiologische, biologische en chemische processen die in de stofwisseling plaatsvinden als het eten wordt geconsumeerd. Je kan aan de slag in ziekenhuizen of kan thuis een praktijk opstarten om bijvoorbeeld mensen te begeleiden in hun gevecht tegen de kilo’s.

5. Voedingsfotograaf

Een kookboek zonder foto’s is tegenwoordig ondenkbaar. Niet de tekst, maar de beelden zorgen ervoor dat de mensen het water in de mond krijgen als ze zo’n boek of een culinair magazine doorbladeren. Er is dus een belangrijke taak weggelegd voor een fotograaf die gerechten zo appetijtelijk mogelijk op de gevoelige plaat kan vastleggen. Je kan freelance werken of in vast loonverband bij een uitgeverij.

6. Voedingsstylist

Voedingsstylist is een ietwat vreemde, maar erg boeiende job voor wie een hart heeft voor eten. Net zoals modellen en popsterren een assistent nodig hebben om hun looks te bepalen kunnen ook gerechten baat hebben bij een stylist die het visuele aspect op punt komt stellen vooraleer een fotograaf of cameraman ermee aan de slag gaat. Het is een nicheberoep, maar zeker te overwegen als je een creatief oog hebt.

7. Bioboer

Het is misschien niet het eerste dat in je opkomt als je denkt aan een geschikte job voor culinaire fijnproevers, maar een bioboer staat natuurlijk wel in rechtstreeks contact met kwaliteitsvolle producten die de basis vormen voor topgerechten. In hun zoektocht naar naar lokale en verse bioproducten zijn er steeds meer foodies die hun eigen groenten beginnen te telen en zelf dieren kweken.