Een werkdag op de dienst toerisme van Vlaams-Brabant

Robin Dekelver
  • Leeftijd: 33 jaar
  • Functie: Publieksinformatie, verkoop en distributie
  • Organistatie: Dienst Toerisme van de provincie Vlaams-Brabant
  • Diploma: Bachelor Beheer, Toerisme en Recreatie

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Robin Dekelver (33), verantwoordelijke publieksinformatie, verkoop en distributie bij de dienst toerisme van de provincie Vlaams-Brabant.

Lees de rest van zijn werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Brrr … wat is het koud vanmorgen. Mijn werkplek begroet mij al van ver met vijf kleurrijke vlaggen op een rij (Vlaams-Brabant, Vlaanderen, België, Europa en de vlag van de Verenigde Naties) en het  grote logo van de provincie Vlaams-Brabant dat bovenaan onze toren trots prijkt.

Het eerste wat ik doe als ik op de elfde verdieping uit de lift stap, is in elk bureau even een vrolijke ‘goeiemorgen’ toewensen en alle collega’s een hand geven. Zo weet ik onmiddellijk ook wie er vandaag op kantoor is en wie niet. Dat kan je natuurlijk ook in je Outlook-agenda bekijken, maar een goed contact met de collega’s is onontbeerlijk in deze job. Een goed draaiend team zorgt voor goede resultaten en een vlotte werking van de dienst.

Onze bureau bestaat uit twee ‘eilanden’. Met de naaste collega’s op mijn eiland werk ik al elf jaar samen. Dat heeft zo zijn voordelen. Je kent elkaar door en door: elkaars talenten, maar ook elkaars kleine kantjes.  Je weet dat je op elkaar kan vertrouwen en helpt elkaar in drukke periodes. Andere afdelingen kennen een groter verloop van mensen, maar elke nieuwe collega wordt steevast goed ontvangen en wegwijs gemaakt in de werking van onze dienst.

Vandaag geen vergaderingen. Wintertijd, dus ook erg weinig telefoontjes van mensen die op zoek zijn naar fiets- en wandelroutes of openingsuren van bepaalde attracties. Dat geeft je ook de tijd om zaken aan te pakken die zijn blijven liggen gedurende het najaar.

Wel is het zo dat mensen nu reeds informatie opvragen voor hun reis naar Vlaams-Brabant in 2013. Zo kregen wij vandaag een mailtje uit Nederland waarin men op zoek was naar logies in Werchter voor het optreden van Bruce Springsteen tijdens Werchter Classic. Niet onmiddellijk evident, want het kleine dorp heeft amper logiesuitbatingen. Wel verwees ik door naar Leuven en Aarschot en de goede busverbindingen die er bestaan met Werchter. In een ander mailtje vroeg een groep van Pasar naar een overnachtingsplaats met vijftien kamers in halfpension op het wandelnetwerk Zuid-Dijleland of  dat van de Hagelandse Heuvels. Ook weer niet zo eenvoudig, want grotere hotels ontbreken in deze landelijke gebieden.

Van de gemeente Zaventem kregen wij telefoon en de vraag of wij mogelijkheden zagen voor hun jaarlijkse seniorenuitstap die in 2013 zou plaatsvinden in het Hageland … 1200 mensen die gezamenlijk iets willen bezoeken en een plaats waar zij samen kunnen eten en waar in de namiddag een show kan opgevoerd worden. Toegegeven, dan krab ik mij toch ook wel even in de haren. Gelukkig kunnen wij steeds op de steun en kennis rekenen van de ambtenaren die werken in de regionale en gemeentelijke toeristische diensten.

’s Middag eten wij in het personeelsrestaurant van het provinciehuis. Ik eet er warm, dan hoef ik ’s avonds voor mezelf niet meer beginnen te koken. Handig toch! En de keuze is hier is eigenlijk wel uitgebreid: hoofdschotel, alternatieve schotel, vegetarische schotel, spaghetti, salades, broodjes … Aangezien onze afdeling telefoonpermanentie heeft tot 12.30 uur, gaan de meeste collega’s samen met ons eten. Wij proberen dan een tafel voor de dienst toerisme bemachtigen. Meestal is het een gezellige boel met gesprekken over de inhoud van ons werk, maar even goed over koetjes en kalfjes.

In de namiddag werk ik verder aan het grote databestand van de restaurants en cafés in Vlaams-Brabant dat wij trachten te actualiseren met de hulp van de gemeentelijke toeristische diensten. Een echt huzarenstuk, geloof mij vrij. Maar deze gegevens kunnen wij wel handig gebruiken om in de toekomst te vermelden op wandel- en fietskaarten, om nieuwe fietscafés te werven of om reca-uitbatingen te contacteren voor bepaalde acties in het kader van ‘Tafelen in Vlaanderen’, een project dat de samenwerking tussen de restaurants en cafés enerzijds en de toeristische wereld in Vlaanderen anderzijds wil versterken.

Voor ik vertrek doe ik nog even een mailtje naar de collega’s. Wie gaat er volgende week dinsdag na het werk mee naar het centrum om de Kerstmarkt een bezoekje te brengen en de innerlijke mens te verblijden met smoutebollen en een glaasje glühwein? Het is nu 19 uur, en ik ben nog alleen op kantoor. Dringend naar huis gaan Robin!