Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Een werkdag bij het team Duurzame ontwikkeling

Ine Baetens
  • Leeftijd: 36 jaar
  • Organisatie: team Duurzame Ontwikkeling bij Diensten Algemeen Regeringsbeleid Vlaamse overheid
  • Diploma: licentiaat Oosterse Talen en Culturen en post- graduaat Internationale Betrekkingen

Elke week blogt m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Ine, lid van het team Duurzame ontwikkeling.

Heiliger dan de paus

Neen, ik heb geen paar geitenwollen sokken (zouden nochtans lekker warm zijn). Ik ken ook wel de verlokkingen van een goed gevulde kleerkast, het gemak van snel ergens iets met de auto te halen, het comfort van een lekker lang warm bad…

Toch ben ik begonnen bij het team Duurzame Ontwikkeling uit overtuiging. Overtuigd dat we niet verder kunnen zoals we nu bezig zijn. Overtuigd dat het anders moet. En vooral ook overtuigd dat ‘anders’ helemaal niet slechter is.

Het vraagt een aanpassing, ja, een inspanning zelfs, maar er zijn ook veel voordelen verbonden aan een duurzaam leven.

Meer compact gaan wonen in een duurzame wijk lijkt me bijvoorbeeld een fantastisch alternatief. Een soort neo-dorpsomgeving met de voordelen van een helpende, delende gemeenschap, gecombineerd met de pro’s van de faciliteiten van een grootstad.

En delen wordt het nieuwe kopen: auto’s, kledij, gereedschap, babyspullen, je kan het zo gek niet bedenken.  Alle comfort aan een klein prijsje en je leert nog eens iemand kennen.

Hoe meer ik me verdiep in het thema, hoe meer mogelijkheden ik zie. Ik houd nog steeds van een goed gevulde kleerkast, maar deze wordt nu aangevuld met ‘swishing’ en niet meer met nieuw kopen. De auto wordt grotendeels vervangen door de (roze!) elektrische scooter en in het weekend ga ik met de kinderen in bad.

Dagen van de Duurzaamheid

De overheid evolueert, maar wel in verschillende snelheden. Sommige diensten gaan volop voor een brede transitie, elders gaat het moeizamer.

Om de doorsnee Vlaamse ambtenaar mee te laten proeven van de mogelijkheden, worden jaarlijks de ‘Dagen van de Duurzaamheid’ georganiseerd. Dit jaar wordt de sociale dimensie in de kijker gezet met het thema ‘warme samenwerking’. De week werd in sfeer ingezet met ‘warme’ ontbijten op verschillende locaties. Diverse proevertjes zoals mama’s confituur van fruit uit de tuin, bio-koffiekoeken,  Fair Trade-koffie en choco bekoorden ieders smaakpapillen.  Collega’s van verschillende diensten wisselden tips en ideeën uit en  de dienst communicatie koppelde het nuttige aan het aangename met een impromptu brainstorm.

Doorheen de hele week  gaan we volop voor de principes ‘van’, ‘voor’ en ‘door’ met informatie-sessies georganiseerd door en voor collega’s. Sociale media- adepten leiden de leken rond in de wondere wereld van Facebook, Twitter en LinkedIn. Collega’s met autisme leggen uit hoe zij omgaan met hun werkomgeving. Het Zin?Ja!- netwerk geeft collega’s zin in een lange en aangepaste loopbaan. We willen langer, beter en efficiënter werken, maar dan wel in een aangename omgeving.

Fun

Dat sluit volledig aan bij mijn persoonlijke visie dat duurzamer worden voornamelijk leuk moet blijven. Samen doen in plaats van beloven. Ervoor gaan zonder halfslachtige maatregelen. Anderen betrekken, eerder dan bang de reactie afwachten.

En niet te kritisch voor mensen die wel proberen maar niet perfect zijn.  Want dat mooie poederroze jurkje kon ik echt niet laten hangen in de rekken …