Een werkdag bij het OCMW

Jan Bral 
  • Leeftijd: 57 jaar
  • Diploma: Maatschappelijk werker
  • Functie: dienstverantwoordelijke onthaalouders en maatschappelijk werker
  • Organisatie: OCMW Bonheiden

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Jan Bral (57), dienstverantwoordelijke onthaalouders en maatschappelijk werker bij OCMW Bonheiden.

Lees de rest van zijn werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Vandaag ben ik met de auto:  geen fietsverhalen zou je dus denken, maar toch: een beetje consternatie bij het onthaal. De postbode komt hier dagelijks met de postauto toe, om zijn rondes hier in de buurt te beginnen met de postfiets, die hij onder ons afdak parkeert.  Mooi geregeld, maar nu is die fiets (wit, groot en met logo erop) verdwenen! Gestolen volgens een omstaander, want hij heeft er iemand mee zien fietsen gisteravond, en die zag er absoluut niet als postbode uit. Tja, zaakje voor de politie.

Deze voormiddag doe ik de permanentie voor de sociale dienst. Dan worden alle nieuwkomers en alle niet-specifieke vragen of meldingen naar mij doorgeleid, zowel in persoon als per telefoon. Eén minuut na 8 uur heb ik al een eerste klantje: A. komt voor de bespreking van zijn budgetbeheer – beetje onderhandelen, maar gelukkig is er wat reserve. Wanneer hij weg is, zit er al iemand anders te wachten die komt voor een oplading van zijn budgetmeter. Als je teveel schuld hebt aan gas- en elektriciteitsleveranciers, wordt je meter tegenwoordig niet zomaar afgesloten, maar krijg je een soort prepaidversie. Die budgetmeter moet regelmatig bijgeladen worden, en die betalingen kunnen de mensen o.a. hier bij ons komen doen. Dat duurt gelukkig niet lang.  

Gedaan met de rust

Nog enkele telefoontjes, o.a. van een mevrouw die ons een gratis gasvuur aanbiedt, en daar is mijn tweede afspraak om het leefloon te bespreken, met alle documenten en overleg en discussies die daarbij horen. Na veel uitleg, beëindigen we met een doorverwijzing naar Femke van onze dienst Arbeidstrajectbegeleiding.  

Daar zit inmiddels mijn derde afspraak al te wachten: het gaat om een nieuwe inschrijving van een kindje in de dienst opvanggezinnen. Dat is leuker werk – het zijn meestal jonge en enthousiaste mensen, die blij zijn dat ze een onthaalmoeder op de kop hebben kunnen tikken, en dan is de sfeer natuurlijk heel anders. Het baby’tje kent zijn wereld en slaapt zolang het inschrijven duurt (20 minuten), dat is dubbele meeval.

In dezelfde beweging dat ik hen uitlaat, kan ik de volgende persoon al binnenlaten: een onthaalmoeder. Zij komt papieren binnenbrengen en de toestand van onze wachtlijst en haar bezettingsgraad eens bespreken. Dat duurt gelukkig ook niet lang, want daar is mijn volgende afspraak al:  het gaat ook om de bespreking van een gezinssituatie, leefloon, mogelijkheden op aangepaste tewerkstelling en vervangende uitkering, bijkomende sociale voordelen. Mijn job: onderzoeken, uitleggen, eerste contacten leggen, enz.  We maken een  nieuwe afspraak voor volgende week, want ze heeft een aantal papieren en cijfers niet bij.  De toch al niet makkelijke besprekingen worden ook nog regelmatig onderbroken door telefoontjes allerhande.

Als zij weggaat is het kwart voor twaalf en kan ik eindelijk mijn tas thee leegdrinken en wat mailtjes beantwoorden.

Na de middag hebben we overlegvergadering Arbeidstrajectbegeleiding. Dat doen we elke eerste woensdag van de maand.  We besteden hier best veel aandacht aan het zo snel en goed mogelijk aan het werk krijgen van mensen. Soms lukt dat goed, soms is het gewoon hopeloos. In groep heb je verschillende visies, ideeën en opmerkingen, waardoor dit best een nuttige vergadering is.  De rest van de namiddag ben ik zoet met administratie voor de kinderopvangdienst.

Op woensdag stop ik om 14.24 uur, en ik ben blij, want het was een drukke dag. Vanavond ga ik tango dansen en een pintje drinken en morgen is een nieuwe dag.