Een werkdag bij de dienst Waterbeheer van de VMM

Tom Beckx
  • Leeftijd: 32 jaar
  • Functie: Gebiedsbeheerder afdeling operationeel waterbeheer
  • Organisatie: Vlaamse Milieumaatschappij
  • Studies: Bachelor Landbouwwetenschappen en biotechnologie

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Tom Beckx (32), gebiedsbeheerder afdeling operationeel waterbeheer bij de Vlaamse Milieumaatschappij.

Lees meer over zijn werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Vandaag bestaat mijn job uit een prachtige combinatie van bureau- en veldwerk. Op de baan kreeg ik al enkele oproepen van onze onderhoudsaannemer in verband met de aanplanting van bosgoed, een informatievraag van een medewerker van TMVW ...

Eenmaal op bureau groet ik de collega’s en neem ik de inkomende post door. Vandaag moet eerst en vooral de maandelijkse vorderingsstaat van het onderhoud controleren. Hier is concentratie vereist. Weegbons controleren, kijken of specifieke gevraagde extra’s naar behoren zijn uitgevoerd, controleren welke standaardposten uitgevoerd zijn zoals opgedragen en als laatste de herzieningsformule controleren. Dit klinkt misschien omslachtig, maar het is een goed systeem om onze administratie en uitgaven overzichtelijk te houden. Alles blijkt naar behoren uitgevoerd en ingevuld te zijn, dus mag dit door naar de dienst boekhouding van waaruit de aannemer betaald wordt.

Ik bekijk nog vlug enkele mails en ik overloop de lijst eens om te zien welke constructies een dringende controlemeting nodig hebben. Ik ga gauw het materiaal klaarzetten (GPS-meettoestel, baken, marker …). Ik eet vlug een broodje met de collega's. We praten over de trouwpartij van een niet nader genoemde collega ...

Daarna ga ik direct de baan op om enkele peillatten te controleren of ze wel op de correcte hoogte hangen. Ik ga ook een dijk met noodoverlaat van een van de  gecontroleerde overstromingsgebieden opmeten. Op zich is dit niet geheel onbelangrijk omdat onze bevriende hydrologen zo kunnen nagaan of de vulcapaciteit behouden blijft en de veiligheid van de nabije buren gegarandeerd blijft. Dat alles in de prachtige regio van de Vlaamse Ardennen, wat steeds een aangename ervaring is! Morgen zal ik alle data afhalen en de technische meetfiches met info en foto’s opmaken.