Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Een dag als verpleegkundige bij het departement bestuurszaken

Yvan Van Damme
  • Leeftijd: 45 jaar
  • Functie: Verpleegkundig coördinator
  • Organisatie: Dienst Bestuurszaken, afdeling Preventie en Bescherming
  • Diploma: Gegradueerd ziekenhuisverpleegkundige

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Yvan Van Damme (45).

Lees de rest van zijn werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Vandaag ben ik al vroeg onderweg, ik vervang een zieke collega om de permanentiedienst te doen. Vanaf 8 uur tot 17 uur is onze verpleegkundige dienst bereikbaar voor dringende EHBO-interventies en voor consultaties in de Noordwijk in Brussel.

De radio in mijn wagen vertelt me dat 2013 de geschiedenis kan ingaan als een jaar zonder zomer. Echt motiverend is dit niet. Ik schakel over op een lokaal radiostation. 'Huilen is voor jou te laat' zingt een smartlappenkoningin er. Ik zet de radio snel af vooraleer ik helemaal depri word. Het deuntje blijft, zoals een goede smartlap het betaamt, in mijn achterhoofd hangen.

Mijn consultatieruimte voelt kil aan, en ik draai de thermostaat helemaal open. De kalender op mijn bureau zegt dan wel dat we eind mei zijn, maar de regen klettert tegen de ramen. Ik ga net niet aan het zingen: 'Huilen is voor jou te laat'.

De vriendelijke poetsvrouw komt zorgen dat mijn lokaal netjes en fris is. Ze vertelt me over haar weekje verlof aan de Belgische kust. Het is geen mooi verhaal: regen en koude. We sluiten onze babbel af met goede vooruitzichten. Zondag schijnt de zon, zegt ze. Meteen klaart mijn humeur op.

Even later komt de poetsvrouw opnieuw langs, ze heeft zich gisteren verbrand aan haar strijkijzer. Bij het poetsen is het wondje open gegaan. Ik verzorg haar en geef advies mee hoe ze zich verder kan verzorgen thuis.

De volgende patiënt heeft tandpijn. De tandarts heeft een tand verwijderd en heeft een paar hechtingen gezet. Na een korte gesprek geef ik een gepaste pijnstiller en adviseer ik mondspoelingen.

In mijn agenda staat een interview genoteerd. De site werkenvoorvlaanderen.be zet een aantal boeiende jobs bij de Vlaamse overheid in de kijker, in verschillende beleidsdomeinen. Ik vertel  over mijn ervaringen en over de doelstellingen van mijn team. Ik ben best wel trots dat ze aandacht besteden aan het gezondheidsteam. Ons takenpakket en de profilering zijn sinds een tijdje uitgebreid. Het is mooi meegenomen om hierover te kunnen informeren.

Mijn volgende patiënt komt dagelijks langs. Op advies van zijn huisarts dient zijn bloeddruk regelmatig opgevolgd te worden. Vandaag is zijn bloeddruk aan de hoge kant. Ik vraag hem of het een drukke dag is. Hij vertelt me over zijn drukke taak en deadlines. Hij zal ze amper halen zegt hij ... Met wat aanmoedigingen hoop ik hem te overtuigen dat alles best wel in orde komt.

Ik werk nog wat administratie bij en maak afspraken voor het organiseren van extra opleidingen over het gebruik van de Automatische Externe Defibrillator.  Thuis aangekomen belt mijn moeder: “Onze pa heeft een ongelukje gehad met de wagen”. Niets ernstig maar toch wat onkosten. Ze klinkt echt niet gelukkig met de situatie. Huilen is hier echt wel te laat!