"Een netwerk opbouwen begint bij echt menselijk contact"

Rabeha Afennas
  • Functie: Projectverantwoordelijke 
  • Organisatie: ¡BASTA!
  • Diploma: Master Handelswetenschappen
  • Leeftijd: 36

Elke week blogt m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Rebeha Afennas en Pol De grave, beiden projectverantwoordelijke bij ¡BASTA!. Vandaag is Rebeha aan het woord.

Lees over de rest van hun week op de website van Jobpunt Vlaanderen.

9u15

Ik wandel de lift uit op de tweede verdieping en kom op het open landschapskantoor van de Dienst Beroepsopleiding. “Goeiemorgen Ingrid en George”. Ik loop verder en kom andere collega’s tegen “Goeiemorgen Hilde, Valentin, Paul en  Peter”. “Goeiemorgen Franz en Pol”.

Het belooft een drukke dag te worden. Aangekomen op mijn bureau, installeer ik de laptop op het dockingstation en start die op. Hmm, ik kijk op mijn todolijst en start aan de eerste prioritaire taak: de uitnodiging voor het International Exchange Event van het project ¡BASTA! is definitief klaar. De mailing kan beginnen!

10u

Ik loop even naar het secretariaat om te informeren hoe ik de e-mailadressen van scholen kan bekomen. Ze sturen me naar de vijfde verdieping, daar bevindt zich de Infolijn Onderwijs. Na het invullen van een aanvraagformulier waarop ik de motivatie noteer waarvoor ik de lijst zal gebruiken, krijg ik een kwartiertje later een Excel–bestand met de contactgegevens van de scholen en CLB’s in mijn mailbox. Wat een snelle service! En een glimlach erbij!

Je zult denken: wat een geloop allemaal! In deze snel evoluerende maatschappij waar bijna alles gedigitaliseerd is (lees: sociale media), is het menselijk contact quasi uitgeschakeld. De mensen gaan amper van hun stoel, tenzij ze dringend moeten …

Als ik bij een collega moet zijn, een verdieping hoger of lager, dan zal ik tot daar lopen. Zo heb je ten minste een gezicht van de persoon wie je geholpen heeft en ben je die persoon ook echt dankbaar. Je ziet dat de mensen het ook appreciëren wanneer je zelf de moeite doet om tot bij hen te komen. Ik wil hier maar aangeven dat een netwerk opbouwen echt wel begint bij het menselijk contact. Zowel een professioneel als een sociaal netwerk hebben is cruciaal in je leven, het gaat om contacten. Mensen op wie je kunt rekenen, en vice versa.

Loop ook jij , beste lezer, af en toe eens tot bij je collega om iets te vragen? Of vind je het eerder tijdverlies? Misschien moet je het eens proberen?

Ik typ de begeleidende mail en begin met het verzenden van de uitnodiging. Nog even de dubbele adressen verwijderen en ze zijn klaar om te versturen.

Ondertussen is het al 11 uur en is de uitnodiging vertrokken naar meer dan duizend scholen.

Ik overleg even met Pol over de stand van zaken van het International Exchange Event.

Om het event bekend te maken binnen het ministerie van Onderwijs & Vorming, neem ik contact op met Kris en vraag ik hem om de nodige info van het event op de Kiosk te plaatsen. Ook hij levert mij een snelle service! Even later belt hij mij om te vragen of de tekst korter kan. Ik pas aan en enkele ogenblikken later staat de info online.

12u

Ik kijk nog eens naar mijn mailbox, en constateer spijtig genoeg dat ik nog geen offerte heb ontvangen van een cateringzaak die de lunch zou verzorgen op het event. Ik neem telefonisch contact op met de traiteurzaak, en ze zijn nog vrij op vrijdag 19 oktober. We maken onderling afspraken en ik stuur een bevestiging via mail.

12u30

Er komen een aantal mails binnen, die neem ik onder handen.

13u20

Mijn werkdag hier in Brussel zit erop. Ik sluit mijn laptop af en maak me klaar om te vertrekken. Wat een zalig weer, de zon schijnt !

14u

Ik arriveer thuis.

15u

De kinderen zijn nog niet thuis. Ik plaats nog gauw de aankondiging van het International Exchange Event ¡BASTA! op Facebook en op LinkedIn en stuur nog enkele uitnodigingen per mail naar een aantal belanghebbenden, zoals vertegenwoordigers van bedrijven, onderzoekers, verenigingen, e.d.

“Mama, wat eten we vanavond?”. Ik kijk op de klok en die geeft al 17u30 aan, nu moet ik echt wel stoppen. Telewerken is mooi, maar ik heb soms moeite om te stoppen. Hoewel ik werk en privé graag gescheiden houd, zijn er soms van die momenten dat je ’s avonds nog héél wat werk kunt verzetten van thuis uit.

Ik ruim snel alles op en start aan de voorbereiding van ons avondmaal.