Fotoblog: Rudi Vranckx maakt 'Het Verdriet van Europa'

Sinds 6 maart loopt op Canvas ‘Het verdriet van Europa’, een documentairereeks waarvoor Rudi Vranckx met zijn ploeg door IJsland, Ierland, Italië, Spanje en Griekenland reisde. Stuk voor stuk landen die zwaar getroffen werden door de crisis en waar Vranckx op zoek ging naar boeiende verhalen en pakkende getuigenissen. Vacature Magazine mocht een van de laatste opnamedagen bijwonen – in eigen land.

09:30 - Eerste interview voorbereiden

Rudi komt aan op Hertoginnedal. Mythische plek voor onze vaderlandse politiek, voor hem ook het decor van mooie jeugdherinneringen: “Als klein jongetje bracht ik mijn vakanties door bij een tante die hier conciërge was. Mijn neefjes en ik fietsen en speelden op het landgoed. Behalve wanneer die mannen in hun donkere pakken met hun imposante auto’s langskwamen. Dan moesten wij binnen blijven.” (lacht) Nog even overleggen met regisseur Mark, een laatste keer de vragen overlopen, beeld checken en klaar voor opname.

10:30 - Interview met Thomas Decreus

Politiek filosoof en indignado Thomas Decreus gelooft in de kracht van burgerinitiatieven, zoals de recente Starbucks-boycot in Engeland, die de multinational ertoe aanzette om meer belastingen te betalen. Is het niet naïef te geloven dat de burger het systeem kan veranderen? "Helemaal niet. Onze sociale rechten hebben we toch ook te danken aan actievoerende burgers? Zitten wachten op een verlicht politiek leider, dat is pas naïef.” De idee dat democratie en vrije markt samenvallen is pure fictie, stelt Decreus nog. “Waar hebzucht ten koste gaat van de gemeenschap moet die worden afgebakend.”

10:30 - Televisie is teamwerk

Op de monitor volgen eindredacteur Clem en redacteur Bob het gesprek. Clems gezichtsuitdrukking verraadt welke quotes de montage zullen halen. Af en toe onderbreekt hij het gesprek voor een kleine bijsturing. Bob wacht de taak om het hele interview uit te schrijven. Nu de uitzenddatum nadert, moet het monteren vooruit gaan, en puzzelen gaat sneller met tekst dan met beelden. Jan is Rudi’s vaste klankman. Zowat alle oorlogen hebben ze samen verslagen, van Roemenië over Joegoslavië tot Syrië. Meestal met dezelfde cameramensen. “Het ‘dream team’ van de VRT worden ze genoemd,” fluistert productiemedewerkster Clarisse.

13:00 - Hoofd leegmaken

Terwijl hij samen met de collega’s een broodje eet in de keuken werpt Rudi nog een laatste blik op de vragen voor vanmiddag. Daarna probeert hij even het hoofd leeg te maken. En blikt hij terug op de verhalen van onderweg. Het lot van de Chinezen in de Noord-Italiaanse textielateliers. De ontmoeting met de vurige ‘pasionaria’ aan het hoofd van de Spaanse landbezetters. Het gesprek met de vader van een jonge filosoof die van het dak van zijn Siciliaanse universiteit sprong, omdat hij besefte dat het nepotisme in zijn land zijn carrièrekansen in de weg stond. Onverwachte verhalen, die ook een doorwinterde oorlogsreporter als Rudi Vranckx raken.

15:00 - Interview met Guy Verhofstadt

Als een zendeling pleit Verhofstadt, liberaal fractieleider in het Europees Parlement, twee intensieve uren lang voor een sterker Europa, met een Europees Monetair Fonds, een Europese minister van Financiën en een rechtstreekse financiering van de EU. Maar tussen Europese droom en daad staat een te groot nationalisme. “Dát is het verdriet van Europa. Datzelfde nationalisme, dat in de 18e en 19e eeuw leidde tot de vorming van de grote Europese naties, verhindert ons nu om de noodzakelijke volgende stap te zetten. De stap naar de ‘Verenigde Staten van Europa’: de enige uitweg uit de crisis én de enige manier om stand te houden in de concurrentiestrijd met India, China en de VS.”

17:00 - Even nakaarten

Verhofstadt en Vranckx praten nog even na. Over Italiaanse restaurants in Brussel en over hun gedeelde liefde voor Umbrië, waar de journalist olijfolie produceert en de politicus wijn. Voor Rudi zit de dag erop. Nu is het aan de montageploeg. Loslaten valt hem niet moeilijk. “Omdat ik de ploeg door en door ken en vertrouw.” En weg is hij, naar vrienden die hem verwachten voor een etentje. En morgen is er alweer een nieuw project. Iets met een ‘graphic novel’, wil hij nog kwijt. “Ik ben voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om mijn verhaal te vertellen.”

Tekst en foto’s: Karin Eeckhout