De dag van Sam De Graeve, hoofdredacteur van De Slimste Mens ter Wereld

VIER trakteert televisiekijkend Vlaanderen op een van de populairste programma’s van het afgelopen decennium: De Slimste Mens ter Wereld. Hoofdredacteur Sam De Graeve (41) zorgt ervoor dat de toon, inhoud en montage van het programma goed zit.

7u30 - Aan de ontbijttafel in Gent

Sam De Graeve

Sam De Graeve is een man van weinig slaap. “Vandaag was ik zoals gewoonlijk al om vijf uur uit de veren. Tegen het moment dat mijn vrouw en kinderen aanschuiven voor het ontbijt, heb ik al mails beantwoord en de kranten doorgenomen.” Na het eten brengt Sam zijn zevenjarige zoon naar school. “Hij op zijn waveboard en ik erachter lopend. Een heerlijk moment.”

8:30 - Het script voor vanavond wordt verstuurd

Sam De Graeve

Vanavond worden de derde en vierde aflevering van De Slimste Mens ter Wereld ingeblikt. Sam mailt het definitieve script vanuit zijn woonkamer naar de redactie in Vilvoorde, zodat men daar de productie kan beginnen voorbereiden. Nog geen seconde later weerklinkt Star Wars' Imperial March uit zijn smartphone. Een monteur wil weten of er nog opmerkingen zijn op de ruwe montage van aflevering één. Drie minuten later volgt een berichtje. “Een bevestiging uit Vilvoorde, dat ze het script voor vanavond goed ontvangen hebben! We sms’en elkaar als neuroten. Anders ontstaan er misverstanden.”

11:10 - De eerste montage bekijken op de redactie

Sam De Graeve

Sams laptop loopt vast en hij moet op de redactie bij Woestijnvis verder kijken naar de ruwe montage. Vanonder zijn hoofdtelefoon maakt hij aantekeningen over scènes die ingekort moeten worden en kandidaten die onflatteus in beeld komen. “Het programma duurt zo'n vijftig minuten, maar we nemen meestal twintig minuten extra op. Zo kunnen we achteraf de leukste momenten kiezen. De moeilijkheid zit hem erin een goede balans te houden tussen quiz, humor en gezelligheid.” Een redactrice die de vragenkaartjes van presentator Erik Van Looy voorbereidt, vraagt Sam nog wat advies over Orson Welles, meniscusoperaties en het carnaval van Rio.

13:30 - Droge repetitie in de televisiestudio

Sam De Graeve

“De opnames gebeuren in een ander gebouw, twee kilometer hiervandaan. Ik vertrek er nu heen, want zo meteen start de repetitie.” Alvorens de opnames met publiek plaatsvinden, repeteren Erik en de crew de hele aflevering van a tot z. Drie werknemers van Woestijnvis vervangen de echte kandidaten en quizzen dat het een lieve lust is. Repetitie of niet, ook hun eer hangt ervan af. Achter het decor bekijkt Sam met enkele technici op een monitor of alles goed in beeld komt, of de punten correct gegeven worden en de beeld- en muziekfragmenten op het juiste moment verschijnen. Anderhalf uur later zit de doorloop erop. Sam en Erik nemen nog vlug de introtekst op die bij het begin van de aflevering afgespeeld zal worden.

18:30 - Klaar voor opname

Sam De Graeve

De studio loopt gezellig vol. Terwijl publieksopwarmer Sven De Leijer het publiek in de stemming brengt, doet Sam hetzelfde met de kandidaten  in de green room. “Je kan je niet voorstellen hoeveel werk we hebben gehad om deze mooie lijst kandidaten samen te stellen. Ik hoop dat ze allemaal met een goed gevoel naar huis gaan.” Wanneer de camera’s draaien, houdt Sam vanachter de monitor nauwlettend de klok en de puntentelling in het oog. Rijst er twijfel of Erik een antwoord al dan niet mag goedkeuren, dan hakt hij de knoop meteen door. Ondanks de hoge concentratie wordt er toch royaal gelachen met de interventies van de juryleden. Aflevering drie zit erop. Over een uur zal de introtekst van nummer vier de studio vullen.

23:45 - Nabespreking van de eerste opnameweek

Sam De Graeve

Wanneer het publiek de zaal uitdruppelt, neemt de crew nog snel enkele aankondigingsfilmpjes en een instructiefilmpje voor de app van De Snelste Quiz ter Wereld op. De afvaller moet wat opgebeurd worden, de winnaar gecoacht voor de volgende aflevering. De redactie blijft nog wat plakken – het is tenslotte vrijdag - en bespreekt de eerste opnameweek. “Er is een consensus dat we nooit eerder al meteen vier zulke leuke afleveringen opnamen.” De volgende opnames zijn al dinsdag. “Het wordt weekendwerk om alles klaar te krijgen, maar gelukkig zal de zon schijnen!”

Tekst en foto's: An Kokken