[Knelpuntberoep] Productontwikkelaar: "Wees bereid om voortdurend bij te leren"

Kurt Rochlitz
  • Leeftijd: 42
  • Functie: Productontwikkelaar bij D&M PSS (Denon & Marantz Premium Sound Solutions, het vroegere Philips Speaker systems).
  • Diploma: Industrieel ingenieur elektromechanica (huidige master of science in de industriële wetenschappen: elektromechanica).

D&M PSS is gespecialiseerd in geluidsoplossingen voor automotive en consumer electronics. Kurt werkt voor consumer electronics en ontwikkelt o.a. sound bars, MP3-docking stations voor klanten uit het VK, Frankrijk en Duitsland.

Bij jongeren onder de 25 is de werkloosheid met maar liefst zeventien procent gestegen in vergelijking met december 2011. Kiezen voor een knelpuntberoep zou hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk kunnen verhogen, maar hoe zit het met de inhoud van een dergelijk
beroep? Wij spraken met een paar mensen die al jaren een knelpuntberoep uitoefenen en peilen naar hun tips voor pas afgestudeerden.

Terwijl je dit artikel leest, ben je misschien ook tv aan het kijken en muziek aan het beluisteren. Kijk eens van dichterbij naar de afstandsbediening van je tv of naar je mp3-speler. De kans is groot dat je nooit stilstond bij wie deze producten ontwikkelt. Hieronder maak je kennis met Kurt, productontwikkelaar voor geluidsoplossingen. Wat je nu in de winkel vindt, heeft hij enkele maanden geleden misschien ontworpen ...

Waarom koos je voor een job als productontwikkelaar?

"Toen ik pas afgestudeerd was, ging ik naar een technische beurs en zag ik een voorstelling over spuitgieten, ik was meteen verkocht! Ik bleef uitkijken naar jobs waarbij deze techniek gebruikt wordt, en zo ben ik in mijn job gerold. Inmiddels heb ik al twintig jaar ervaring opgebouwd."

"Dit beroep blijft me aanspreken omdat ik er mijn creativiteit in kwijt kan. Wat ik nu ontwikkel, ligt over een half jaar in de winkel en dat geeft veel voldoening. Deze job geeft me ook de kans om te reizen, bijvoorbeeld om onze Europese klanten te bezoeken. Daarnaast reis ik ook naar China, waar de productie plaatsvindt. Kennismaken met een andere cultuur, een andere manier van leven en werken, ook dat is mooi meegenomen in deze job."

Wat houdt je job in?

"Ik doe aan productontwikkeling van A tot Z. Aanvankelijk krijg ik een schets van de klant, bijvoorbeeld de buitenkant van een afstandsbediening. Mijn job is om met Pro-Engineer, een specifiek soort software, een driedimensionale tekening te ontwikkelen, waardoor je gemakkelijk kan nagaan of alle stukjes in elkaar haken en of alle onderdelen erin passen, zoals knoppen en batterijen. Het toestel moet ook beantwoorden aan de eisen van de klant qua robuustheid en sterkte. Wist je dat een afstandsbediening zo robuust moet zijn dat hij intact blijft na een val van één meter?"

"Om een goed product te ontwikkelen moet je heel goed luisteren naar wat de klant wenst. Uiteraard hebben alle klanten kwaliteitseisen maar sommige hebben ook aparte eisen qua esthetiek en finishing. Een hele uitdaging."

"Met behulp van een 3D-printer worden modellen gemaakt op basis van gestolde hars. Deze ontwerpen worden grondig geëvalueerd en getest door de collega's van kwaliteit en productie en worden daarna voorgesteld aan de klant. Past alles wel goed in elkaar? Zijn er geen foutjes meer? Wanneer alles nagekeken en goedgekeurd is, worden de files naar de matrijzenmakers in China gestuurd. Zodra zij klaar zijn voor de eerste spuitingen, gaan wij ter plaatse en wordt een eerste productie gerealiseerd. Dat gebeurt over enkele weken voor een nieuw product. Spannend!"

Welke tendensen ervaar je in je beroep?

"Wat ik nu doe, heb ik niet op school geleerd maar wel via interne opleidingen en zelfstudie.
Onze sector is erg trendgevoelig, daarom bezoeken wij regelmatig beurzen in het buitenland om voeling te krijgen met de nieuwste markttrends. Ik volg heel regelmatig cursussen en bezoek ook leveranciers om nieuwe processen te begrijpen en zelf toe te passen. Er wordt hard gewerkt aan het uitzicht van nieuwe producten. De look en feel van een nieuwe product is superbelangrijk. Het moet opvallen dankzij een aantrekkelijke kleur, perfecte vorm en afwerking."

Welke toekomstperspectieven zie je in je beroep?  

"Ik wil graag creatief blijven werken, ik zie me niet meteen naar een managementfunctie evolueren omdat dat volgens mij niet verenigbaar is met wat ik nu doe. Anderen hebben wel de sprong van productontwikkeling naar management gewaagd, met wisselend succes."

Welk loon mag een pas afgestudeerde ingenieur in je sector verwachten?

"Volgens Salariskompas ligt het loon voor pas afgestudeerden in deze sector ongeveer rond 2.500 euro bruto, maar bij ons ligt dat hoger. Momenteel zijn er vacatures voor industriële ingenieurs kwaliteit, inkoop, ontwikkeling."

 

De tips voor pas afgestudeerden van Kurt

"Een tijdje geleden heb ik een nieuwe industrieel ingenieur mee mogen opleiden. Bij ons is er een handig systeem van buddies.  Ik vond dat hij een goede technische bagage had. Uiteindelijk word je tijdens je opleiding getraind om technisch en logisch te redeneren, de rest leer je in het bedrijf zelf."

  • Wees bereid om voortdurend bij te leren, dat is noodzakelijk in deze trendgevoelige sector.  
  • Werk aan je talenkennis. Sommige Duitse of Franse klanten verwachten dat je hun taal spreekt. Je kan er niet van uitgaan dat het onderhandelen in het Engels zal gebeuren.
  • Verruim je blik en bezoek eens een technische beurs, zoals K-Messe in Duitsland. Je kan er kennismaken met nieuwe technieken en, wie weet, interessante contacten leggen.
  • Krijg je een aanbod om te starten? Relativeer het aangeboden loon, probeer een volledig beeld te krijgen van eventuele extralegale voordelen zoals glijdende uren of extra verlofdagen. Ideaal als je naast het werk nog een paar hobby's hebt.

 

Tekst: Sabine Verschelde