FOD Volksgezondheid wint zilver in de categorie non-profit

De Federale Overheidsdienst (FOD) Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu werd in 2001 opgericht als een van de twee diensten die de taken van het Ministerie van Sociale Zaken, Volksgezondheid en Leefmilieu opnamen. De andere was de FOD Sociale Zekerheid. Er werken 1.350 mensen, plus 700 medewerkers van de twee gerelateerde wetenschappelijke instituten: het Coda (Centrum voor Onderzoek in Diergeneeskunde en Agrochemie) en het WIV (Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid).

Het FOD Volksgezondheid neemt voornamelijk universitaire profielen met een wetenschappelijk diploma aan, zoals dokters, apothekers en bio-ingenieurs, maar ook administratief en logistiek personeel.

De FOD onderscheidt zich met een modern personeelsbeleid: doelstellingen, flexibele uurregelingen en de middelen om op afstand te werken. Ze hebben een unieke visie op het openbaar bestuur.

Enkele vragen aan Peter Samyn, HR-directeur

Trekt een overheidsdienst nog jongeren aan?

“Laten we zeggen dat wij nog een vrij ‘sexy’ sector zijn in vergelijking met de andere diensten. De gezondheid, voeding, milieu en dierenwelzijn trekken nog gemakkelijk jongeren aan. Aan de andere kant hebben we een modern imago, voornamelijk dankzij de mogelijkheid om thuis te werken.”

Is het zo moeilijk om naar het bureau te komen?

“Uit studies blijkt dat werknemers zich beter voelen als de tijd die ze verliezen door te pendelen, daalt. Voor ons is het dus noodzakelijk om in te zetten op thuiswerk. Wij stellen voor dat werknemers tot drie dagen per week thuis kunnen werken. Maar de modernisering gaat verder dan dat. De thuiswerkers moeten ook de juiste middelen hebben, zoals een systeem voor videoconferenties bijvoorbeeld. De uren zijn uiteraard flexibel, zo kunnen ze werken tussen 7 uur en 20 uur. Op vlak van welzijn, is het ook belangrijk om het project voldoende te evalueren zodat de manager doelen kan stellen en de motivatie van zijn medewerkers op peil kan houden.”

Jullie medewerkers zijn dus in vorm?

“We besteden veel aandacht aan de werkplaats om gezondheidsproblemen, die de oorzaak van een verkeerde houding zijn, te vermijden. Drie jaar geleden lanceerden we een welzijnsplatform om de tevredenheid bij de werknemers te evalueren. Bij ons ligt het ziekteverzuim tussen de 4,5 procent en 5 procent lager dan bij andere overheidsdiensten en vele privébedrijven. We investeren ook in een preventiebeleid om de signalen van burn-outs te leren kennen.”

Waarom is FOD Volksgezondheid de beste werkgever?

Autonomie

In tegenstelling tot vroeger wordt er niet meer gefocust op prestaties, maar legt de FOD Volksgezondheid de nadruk op de autonomie van de werknemers.

Gelijkheid

Eén op zeven van de leden van de directieraad is een vrouw en 30 procent tot 40 procent van het middenkader is een vrouw. De FOD Volksgezondheid probeert dat cijfer nog op trekken.

Actueel

Voedselveiligheid, gezondheid, dierenwelzijn: het zijn allemaal actuele onderwerpen.