De Christelijke Mutualiteiten winnen zilver in de categorie social profit

In België hebben de Christelijke Mutualiteiten ongeveer 4,5 miljoen leden. Daardoor blijft het vandaag de grootste mutualiteit in ons land, voor de socialistische, de liberale en de neutrale. De CM wordt flexibeler, maar blijft rekening houden met de wensen van haar werknemers.

Haar taak is de solidariteit verdedigen en kwalitatieve gezondheidszorg toegankelijk maken voor iedereen in een context waar de gezondheidszorg steeds commerciëler wordt.

Als organisatie die de patiënten vertegenwoordigd, is de CM betrokken bij de individuele en collectieve verdediging van hun rechten. Ze ontwikkelde ook een internationale samenwerking om verschillende initiatieven wereldwijd te ondersteunen. Dit is een solidair engagement waar de CM voor bekend staat.

Enkele vragen aan Alain Florquin, HR-manager

Welzijn is een dossier dat jullie zeer bekend is. Komen er veel burn-outs voor bij jullie?

“Welzijn op het werk heeft vandaag meer dan ooit te maken met het evenwicht tussen werk en privéleven. Dit is vooral belangrijk omdat de mensen langer werken. De grens tussen werk en privé is niet altijd duidelijk gedefinieerd, zeker door het gebruik van de nieuwe technologieën. Flexibiliteit is belangrijk voor ons personeel. Maar ik ben ervan overtuigd dat er ook aan die flexibiliteit grenzen zijn, om te vermijden dat we in een te individualistische samenleving terecht komen. Wat echt belangrijk is om een burn-out te vermijden, is zowel ondersteuning en zelfstandigheid te bieden aan onze werknemers. Zo kan iedereen zich focussen op zijn eigen doelen in de organisatie, in plaats van te werken om de baas te plezieren.”

Moet wie werkt voor de Christelijke Mutualiteiten akkoord zijn met enkele religieuze waarden? En zo niet, is het dan niet tijd om van naam te veranderen?

“De basis van onze waarden zijn christelijk maar de zaken veranderen: het zijn boven alles humanitaire waarden. Het spreekt voor zich dat we geen vragen over filosofische overtuiging stellen tijdens de rekrutering. Bovendien houden we ons aan een actieve diversiteit. De naamsverandering is niet het belangrijkste punt op de agenda. We zijn bekend onder die naam en voor onze aanpak.”

Is solidariteit goed voor de arbeidsmarkt?

“Ja, we willen een solidaire en hartelijke werkgever zijn. We hebben duidelijke doelstellingen over efficiëntie en resultaten, maar het menselijke aspect is noodzakelijk in de human resources. Ons doel is talenten helpen ontwikkelen, door te vertrekken van de ervaring en vaardigheden van de werknemers om hun doelen te bereiken. Ik ben ervan overtuigd dat de werkgevers die in de toekomst het meest inzetten op authenticiteit, het meeste succes zullen hebben.”

Waarom zijn de Christelijke Mutualiteiten de beste werkgever?

Flexibiliteit

Het wordt binnenkort mogelijk voor de werknemers van het Nationale Secretariaat om enkele dagen per week thuis te werken.

Solidariteit

De waarden van de CM worden ook intern toegepast: solidariteit, ethisch en verantwoordelijkheid.

Ambitie

De non-profit heeft ook een aantal doelen en prestaties te bereiken. Die van de CM zijn ambitieus: het duurzaam maken en verbeteren van de toegang tot kwalitatieve zorg, voor iedereen.