Bayer België wint brons in de categorie profit

Bayer is wereldwijd actief in de gezondheidszorg, de landbouw en high-tech materialen. De producten en diensten van het Bayer dragen bij tot een betere levenskwaliteit en welzijn voor mens en dier. In België is de groep al meer dan dertig jaar actief als grote speler in de gezondheidszorg, de landbouw, de bouw en de auto-industrie. De drie activiteiten in ons land (HealthCare, CropScience en MaterialScience) hebben samen ongeveer 1.660 werknemers in dienst, verspreid over vier sites: Gent (onderzoek), Antwerpen (productie), Tielt (productie) en Diegem (marketing en verkoop). Het innovatiecentrum voor plantaardige technologie bevindt zich in Gent, terwijl het mondiale competentiecentrum voor de productie en de technologie van polycarbonaten zich in Antwerpen bevindt.

Het standpunt van Yves Demaeght, head of HR van Bayer Benelux

De chemiesector werd lang over het hoofd gezien als werkgever. Is die nu ‘trendy’ geworden?

“De mensen zijn er zich vandaag bewust van geworden dat chemie in werkelijkheid een krachtige hefboom is om ons leven beter te maken. De sector draagt bij aan de zoektocht naar oplossingen om het milieu te beschermen en de wereld te verbeteren. Bij Bayer zijn we ervan overtuigd dat onze slogan ‘Science for a Better Life’ echt waar is: onze producten dragen bij aan een betere gezondheid van mens en dier, aan een betere landbouw en aan een kleinere verspilling van energie, bijvoorbeeld door gebouwen beter te isoleren. Wie bij ons komt werken, deelt die waarden en weet dat hij deel zal uitmaken van een bedrijf dat sterk op innovatie gericht is.”

Jullie doen veel moeite om jullie werknemers in het bedrijf te houden. Druist dat niet in tegen heel wat jongeren die regelmatig hun horizonten willen verleggen?

“Onze aantrekkelijkheid en onze capaciteit om onze talenten te behouden berusten niet alleen op ons uitstekende imago, ons salarispakket en onze aandacht voor het evenwicht tussen werk en privéleven. We doen ook veel inspanningen op het gebied van opleidingen en dat via onze partner Bayer Academy. Die is gericht op loopbaanbegeleiding en wil zo de talenten van morgen laten open bloeien. Het is de bedoeling dat onze medewerkers zich voortdurend uitgedaagd voelen door nieuwe functies en nieuwe verantwoordelijkheden. De allerjongsten die de keuze maken om bij ons te komen werken, kunnen dus regelmatig van horizon veranderen zonder daarvoor naar een andere werkgever te gaan. Dat is de inzet van ons retentiebeleid.”

Is de chemiesector ook aantrekkelijk voor vrouwen?

“Als we het over diversiteit hebben, mikken we niet alleen op een goed evenwicht tussen mannen en vrouwen, maar ook tussen jongeren en ervaren profielen en tussen de verschillende culturen die de rijkdom van ons land uitmaken. Wat vrouwen betreft: je vindt ze inderdaad in de chemie, maar ook in HealthCare of, vooral als onderzoeksters dan, in onze vestiging in Gent die gespecialiseerd is in ‘cropsciences’ (plantkunde nvdr.) Ook zij kunnen dus zeker het geluk vinden bij Bayer.”

Waarom is Bayer de beste werkgever?

Reputatie

Bayer heeft een uitstekende reputatie, die weerspiegeld wordt in de slogan ‘Science for a Better Life’. Innovatie is al meer dan 150 jaar het fundament van hun activiteiten.

Waarden

De waarden van Bayer worden samengevat in het acroniem ‘LIFE’ (Leadership, Integrity, Flexibility, Efficiency), dat heel goed de activiteiten weergeeft. Dit DNA wordt gedeeld door het geheel van de medewerkers, overal ter wereld.

Talentmanagement

De Bayer Academy en het retentiebeleid zijn sleutelfactoren in de aantrekkelijkheid van Bayer. Die wordt ook bevestigd door de vergelijkende studies die het bedrijf op regelmatige basis laat uitvoeren. (bj)