Een werkdag op de dienst lucht van de Vlaamse Milieumaatschappij

Jan Adams
  • Leeftijd: 46
  • Functie: Technisch onderzoeksmedewerker
  • Organisatie: Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), afdeling Lucht, Milieu en Communicatie, dienst Lucht
  • Diploma: Graduaat microprocessoren en teletechnieken

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan Jan Adams (46), technisch onderzoeksmedewerker bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Lees over de rest van zijn werkweek op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Het is 8.20 uur als ik op het werk aankom, iets later dan eigenlijk gepland. Gelukkig hebben we glijdende uren, we mogen tussen 7.30 uur en 9.30 uur beginnen.

Deze week is het zesmaandelijks onderhoud op de ijk- en testbank voor luchtmetingen van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).

De ijk- en testbank, wat doet dat, waarvoor dient het ?

De VMM meet op verschillende plaatsen in Vlaanderen permanent de luchtkwaliteit. De toestellen in deze meetstations dienen geregeld gecontroleerd en gekalibreerd te worden, zodat ze allemaal goed werken en even nauwkeurig meten. Het materiaal om de toestellen in het veld te kalibreren moet op zijn beurt weer gekalibreerd worden ten opzichte van een standaard met een hogere nauwkeurigheid. Hiervoor zorgt de ijk- en testbank. Verder gebeuren er nog allerhande testen, vergelijkende testen op nieuwe meettoestellen of acceptatietesten op meettoestellen alvorens ze naar de meetstations gaan.

De ijk- en testbank heb ik zelf opgebouwd en het is mijn werk om ze dag in dag uit goed te laten werken. Daar heb ik mijn handen mee vol.

Vandaag is het zesmaandelijks onderhoud van het verdunningsysteem. Zoals het woord het al aangeeft verdunt het een hoge gekende zuivere concentratie van een bepaald gas, bijvoorbeeld zwaveldioxide, met zuivere lucht om zo een lage concentratie te bekomen. Die concentratie is te vergelijken met wat we kunnen meten in de omgevingslucht en komt overeen met wat in de betreffende Europese normen staat.

Eerst het onderhoud

Om de zuivere lucht te maken gebruiken we verschillende filters. Na verloop van tijd dient het materiaal in de filters vervangen te worden.

Terwijl mijn pc nog aan het opstarten is, overloop ik even de procedure van wat er allemaal juist moet gedaan worden. Ik begin met het spoelen van leidingen die nodig zijn voor na het onderhoud. Het spoelen gebeurt met zuivere extra droge lucht zodat er zeker geen onzuiverheden of vocht in zou zitten die bij het gebruik in de debietmeters kan komen.

Ondertussen hervul ik de filters. Het vraagt wat meer tijd dan verwacht omdat ik er enkele moeilijk terug dicht krijg. Nog enkele koppelingen vervangen en ik ben klaar.

Nog even kijken of er belangrijke mails zijn die niet kunnen wachten.

Het nameten van de debietregelaars

Het is ondertussen 10 uur en ik kan beginnen met het nameten van de vier debietregelaars. Ik meet elke debietregelaar na op minstens tien punten in het regelbereik van 10 tot 100%. Hoe kleiner het debiet, hoe langer de meting duurt.

Tijdens de metingen zoek ik nog een recentere versie van de handleiding van de debietregelaars op om de status-leds correct te kunnen interpreteren. In de versie die geleverd werd bij aankoop staat dit niet. Na even zoeken vind ik een Engelstalige versie waarin het beschreven staat.

Christine, mijn teamverantwoordelijke, komt even kijken of alles goed loopt en heeft enkele vragen over projecten met nieuwe meettoestellen waar ik bij zal helpen. We overleggen even kort. Terug verder met de metingen.

Mijn collega Jeroen komt iets later een voorbeeld vragen van datacommunicatie tussen een meettoestel en de meetstationcomputer. Het uitzoeken van de communicatie met meettoestellen vind ik telkens een uitdaging. Met de jaren heb ik me erin verdiept en is het een specialiteit op zich geworden. Ik beloof hem het vandaag nog te bezorgen.

Het is ondertussen al na 13 uur dus tijd om snel even te eten.

Nadien verwijder ik tussen de metingen door uit een bestaande specificatie de merknaam zodat ik Jeroen een voorbeeld kan mailen.

Verwenkoffie

Vandaag is het een bijzondere koffiepauze. Verschillende collega’s hebben een dessert gemaakt. Zelf bakte ik twee taarten. Voor drie euro krijg je een bordje vol van al dit lekkers. Niet iedereen kan zitten, zo vol is de refter. Wel leuk om even bij te babbelen met de collega’s en wat te snoepen. De opbrengst is voor het Sinterklaasfeestje van de dienst begin december.

Na de koffie doe ik al wat lektesten en controlemetingen, en programmeer ik het verdunningssysteem. Dat levert me morgen twee uur tijdswinst op.

De laatste debietregelaar

Het is bijna 18 uur als ik aan de meting van de laatste debietregelaar kan beginnen. Gelukkig heeft deze een dubbel zo groot debiet waardoor de metingen ook dubbel zo snel gaan.

Nog even alles terug correct aansluiten en ik kan met een blij gevoel naar huis. De verdunningstabel maken, doe ik morgenochtend als eerste werk. Ik heb die immers nodig om de referentiemeettoestellen verder te kunnen kalibreren.

Het was weer een lange dag maar alles is uiteindelijk gelukt.