Een werkdag bij de Vlaamse Milieumaatschappij

Lieven Detemmerman (40)
  • Functie: Planning & coördinatie meetnetten waterbodems
  • Organisatie: VMM, team Waterbodemmeetnet (aka slibduivels)
  • Diploma's: Gegradueerde in de chemie - optie milieu 
    diverse getuigschriften Open Universiteit Milieuwetenschappen

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de Vlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan vijf medewerkers van het team Waterbodemmeetnet van de Vlaamse Milieumaatschappij. Vandaag is het de beurt aan Lieven Detemmerman (40), die de planning en coördinatie van de meetnetten op zich neemt.

Lees ook over de werkweek van zijn collega's op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Vrijdag, de laatste dag van de week… Bij het begin van de dag maak ik meestal een lijstje met zaken die ik wil doen, maar heel dikwijls verloopt de dag totaal anders dan ik aanvankelijk gepland heb. Vandaag staan in de voormiddag twee vergaderingen op de agenda.

foto1Voor ik naar de eerste vergadering ga kijk ik nog even snel in de waterbodemdatabank. Dit is de centrale databank waarin alle resultaten en alle cijfers uit onze monsternames terechtkomen. Niet alleen onze eigen gegevens komen erin, ook provincies, gemeenten en studiebureaus kunnen hun waterbodemdata erin kwijt. Kwestie van goed voorbereid aan de vergaderingen te beginnen. Ik bel nog even naar Nico om de planning van volgende week vast te leggen en check bij Raf of hij zich kan vrijmaken voor een aantal monsternames voor volgende week. Ik kijk er al naar uit, deze keer kan ik zelf mee op het terrein, want dat lukt minder en minder de laatste tijd.

Ik hol naar de eerste vergadering, de “Experten werkgroep Screening Ronebeek”. Op dit overleg zitten collega’s van verschillende afdelingen samen om hun expertise rond een bepaalde waterloop te delen. foto 2Hier zitten experten van meetnetten, van vergunningen, van de waterzuiveringen en rioleringen en experten van lozingen rond de tafel om heel gericht voor een bepaalde waterloop de  knelpunten te duiden, onderling werkingen af te stemmen en zo tot een integrale VMM-visie voor die waterloop te komen.  Ik vind het boeiend om inzage te hebben in de werking van andere teams en een grondiger kennis over een waterloop te krijgen. Ondertussen trilt mijn gsm … ik verlaat de vergadering en regel nog wat afspraken met een extern studiebureau die bij één van de projecten van volgende week betrokken is. Op naar de volgende vergadering: “Screening Ter Erpenbeek”. Deze vergadering gaat door in dezelfde ruimte. Alweer een verplaatsing uitgespaard en tijd gewonnen, dus.

foto 3Bij de terugkomst op mijn bureau zijn de collega’s van ons waterbodemteam al gearriveerd. Er staan vandaag namelijk planningsgesprekken en evaluatiegesprekken met Ward op de agenda. Het is goed om nog eens allemaal als team ‘slibduivels’ samen te zijn. Ondertussen is mijn mailbox opnieuw aangegroeid met een tiental mails. Ik haal er de meest dringende uit, de overige lees ik later wel. Eerst nog een afsprakenmail voor een opmetingsproject opstellen en dan een hapje eten.

In de namiddag werk ik verder aan ons “Masterplan 2013”. Dit is een jaarprogramma met taken, deadlines en afspraken rond ruimingsprojecten. Hierbij zullen wij als team heel wat opmetingen en monsternames realiseren voor de collega’s van afdeling Operationeel Waterbeheer. Het is een kwestie van een realistische planning op te stellen, rekening houdend met moeilijk te bereiken waterlopen, dichtbegroeide oevers, lengtes van projecten en afstanden tot standplaats. Met topografische kaarten, Google Maps en Google Streetview is het mogelijk vooraf een idee te krijgen van de omgeving. Deze voorbereiding is cruciaal voor het behalen van de deadlines en een vlot verloop van de projecten in de loop van het jaar.

Nu nog ‘vlug’ even mijn evaluatiegesprek en planningsgesprek met Ward. Het is een moment om de balans op te maken, de plannen voor de rest van het jaar kenbaar te maken, en stil te staan bij het eigen functioneren. Het is al 17 uur als we zijn uitgebabbeld.

Daarna nog een klein telefoontje naar de ingenieur van een ruimingsproject in het Antwerpse, mijn agenda aanvullen voor volgende week, en het is tijd om door te gaan. De week zit erop. Tijd voor de frietjes, want vrijdagavond is frietjesavond en thuis wachten drie kleine slokoppen samen met mama om hun buikje rond te eten.