Aan de slag bij de VMM: Een dag stalen nemen in de Westhoek

Stefaan De Bruycker (55)
  • Functie: monsternemer
  • Diploma: Hogere Secundaire Leergangen-afdeling Elektrische Installaties
  • Organisatie: Vlaamse Milieumaatschappij

Jo Verbruggen (39)

  • Functie: monsternemer
  • Diploma: A2 Architectuurtekenen en getuigschrift ruimtelijke vormgeving
  • Organisatie: Vlaamse Milieumaatschappij

Elke week blogt een m/v talent aan de slag bij de joVlaamse Overheid over zijn job. Deze week is het de beurt aan maar liefst tien medewerkers van het team monsternemers en medewerkers meetnet oppervlaktewater IJzer, Leie, Brugse Polders bij de Vlaamse Milieumaatschappij. Vandaag vertellen Jo en Stefaan over hun job.

Lees ook over de werkweek van hun collega's op de website van Jobpunt Vlaanderen.

Een staalnamedag in de Westhoek

Dinsdagochtend, de jeep is geladen… We doen nog een laatste check-up en we kunnen vertrekken richting ons eerste meetpunt van de IJzerroute. Vandaag staat er een fysico-chemieroute op het programma. Dat houdt in: een hele reeks stalen van het oppervlaktewater nemen (een 14-tal) op verschillende waterlopen en hierbij ook de nodige veldmetingen te doen.

Het eerste meetpunt dat we bemonsteren ligt in Roesbrugge. Het is het punt waar de IJzer de Belgisch-Franse grens (de gekende streek van Picon en “potjesvleesch”) oversteekt en België binnenstroomt. Op zulke plaatsen, zoals begin- en eindpunten van een waterloop, worden er altijd een hele reeks recipiënten gevuld. Vandaag zijn het er in totaal een 130-tal. Tja, het is nog altijd winter en enorm koud aan de handen, dus dat wordt even op de tanden bijten.

Het is één van de grotere routes vandaag, maar het leuke is dat je de IJzer volgt van beginpunt, aan de Franse grens, tot aan de monding in Nieuwpoort. Het landschap is prachtig en het is aangenaam rijden, hier kan je echt nog rondbollen met de wagen zonder dat je je druk hoeft te maken over files en agressief verkeer.

Voila, en zo volgen we de IJzer verder van stroomop- naar stroomafwaarts. Onderweg is de belangstelling groot. Aan omwonenden, fietsers en wandelaars geven we graag informatie over het wel en wee van de waterkwaliteit. We passeren enkele kleine dorpjes en zoeken toch een cafeetje om een koffie te drinken en even op te warmen.

Om de middagpauze door te brengen proberen we toch altijd ergens een leuk plekje te vinden. Vandaag moeten we daar niet veel moeite voor doen, we zitten namelijk in een Vlaanderen-vakantielandkader. De zon komt er wat door en de vers gemaakte soep van mijn collega ruikt me net iets te lekker. I have a mission: vanavond soep maken dus.

Na nog op verschillende plaatsen waterstalen te nemen arriveren we  tegen 15 uur in de haven van Nieuwpoort, ons laatste meetpunt van vandaag.

We ruiken de zee, zou de lente dan toch in aantocht zijn?

Terug naar Oostende, onze uitvalsbasis, loggen we de veldmeters af en koppelen we terug naar de databank, de stalen gaan naar het analyserend labo. Al onze stalen gaan trouwens naar het eigen VMM-labo. We maken de auto leeg en de werkdag zit erop.

Tot de volgende keer! Jo en Stef.