Een werkdag bij Partena Hulp in huis: woensdag

Kathleen Temmerman

Diploma: Bachelor Public Relations aan de Erasmushogeschool Brussel

Functie: Consulent Hulp in huis 

Werkgever: Partena Hulp in huis biedt poets- en strijkhulp met dienstencheques, thuiszorg en kraamzorg aan. Samen met Partena Ziekenfonds en Partena Kinderopvang streven we ernaar dat iedereen zo gezond, vitaal en onafhankelijk mogelijk in het leven kan staan. Daarom bieden we onze klanten oplossingen aan voor hun gezondheid en hun persoonlijk comfort.

Het beloofde vandaag een goedgevulde dag te worden, en de belofte heeft zich waargemaakt.

Mijn oma indachtig (een gezond mens gaat de deur niet uit zonder gezond ontbijt achter de kiezen), zijn we de dag begonnen met een stevig havermout/fruitontbijt, weliswaar voorafgegaan door een uurtje nuchtere ochtendjogging. In oma’s tijd werd een fors ontbijt door noeste arbeid weggewerkt, bij ons liggen de zaken ietwat minder evident..

Samen met Julie van Werving en Selectie stonden er vijf sollicitanten in de voormiddag gepland, na de lunch een overleg met Levanto, gevolgd door een coachinggesprek met een nieuwe starter.

Sollicitatiegesprekken zijn boeiend en vooral héél afwisselend. Zoveel mensen als er bestaan, zoveel persoonlijkheden en types  zijn er. De uitdaging ligt hem in het zoeken naar Huishoudhulpen die zelfstandig kunnen werken, maar toch ook sociaal en communicatief zijn.

Bij oudere klanten is de Huishoudhulp vaak één van de wekelijkse sociale contacten, waarvoor een kop koffie en koekje worden bovengehaald.  “Mijn” Marina, Maria, Elena en Ria zijn daar de geknipte personen voor: zij poetsen graag en goed, maar kunnen ook overweg met de kwaaltjes en de nieuwtjes die hun oudere klanten graag met hen delen.

Gezinnen met hardwerkende jonge ouders hebben dan weer een zelfstandige Hulp nodig, die hen terug een deel vrije tijd schenkt, werk ziet en opvolgt.

Vorige week kreeg ik van een klant van Lidia een schitterende mail : “Lidia is niet alleen onze Poetshulp , ze is voor ons een echte Householdmanager, iemand die werk ziet waar wij niet zouden aan denken, iemand die ons steeds een stapje voor is”. Schitterend toch? Daar doen we het voor!

Een drietal maanden geleden kreeg ik Anne-Marie op sollicitatiegesprek: een vlotte , héél assertieve dame,  die echter in een landelijke (om niet te schrijven, van-de-wereld-afgezonderde) gemeente woonde waar ik nooit één vraag om Huishoudhulp kreeg. Ik wou haar geen valse hoop geven. Ze voldeed aan de wensen die wij naar Huishoudhulpen toe hebben: had al poetservaring, was vriendelijk, assertief en wou terug aan de slag nu de kinderen wat groter waren. Alleen de klanten ontbraken nog… We maakten een afspraak : ze kon bij ons starten maar zou haar skills in de strijd moeten gooien, met andere woorden: mee actief zoeken naar klanten. Gewapend met een stapel Partena-flyers  (Kom jij ook graag thuis in een proper Huis ?) trok ze ten strijde. En overwon …

Na een tweetal weken kwam ze fier met de eerste drie klanten , genoeg voor een eerste planning van twaalf uren per week . Ondertussen poetst Anne-Marie dertig uren per week voor mij, de mond-aan-mond-reclame doet zijn werk, en stilaan komt er meer vraag dan Anne-Marie en ik  ooit gehoopt hadden.

Samenwerken is een dagelijkse realiteit in onze job : als schakel tussen klant en Huishoudhulp zorgen voor de-juiste-Hulp-in-het-juiste-Huis, noden  van klant zowel als van Huishoudhulp kunnen beluisteren, interpreteren en daarop inspelen. Zo uitdagend, maar zo boeiend!

Gelukkig is er morgen weer een nieuwe dag, morgen gezond weer op ,

Kathleen