Een werkdag bij Partena Hulp in huis: donderdag

Kathleen Temmerman

Diploma: Bachelor Public Relations aan de Erasmushogeschool Brussel

Functie: Consulent Hulp in huis 

Werkgever: Partena Hulp in huis biedt poets- en strijkhulp met dienstencheques, thuiszorg en kraamzorg aan. Samen met Partena Ziekenfonds en Partena Kinderopvang streven we ernaar dat iedereen zo gezond, vitaal en onafhankelijk mogelijk in het leven kan staan. Daarom bieden we onze klanten oplossingen aan voor hun gezondheid en hun persoonlijk comfort.

Belasting versus belastbaarheid.

Klantenverwachting  versus haalbare realiteit.

Flow versus de Man met de Hamer.

(Te) Veel vraag in de stad versus zoeken naar toekomstige klanten op het platteland.

De sport kent zoveel aanrakingspunten met commercieel werken, dat elkeen die met klanten werkt, minstens een Start-to-Run-cursus zou moeten gevolgd hebben. Voor commercieel Medewerkers is de minimum-norm een halve marathon ;-)

Zoals een lichaam een maximale belastbaarheid heeft, zo staan ook onze dagelijkse klantenrelaties onder een zekere belasting. Werkplanningen van huishoudhulpen matchen met wensen van klanten (iedereen heeft liefst een huishoudhulp op vrijdagvoormiddag) is een uitdaging, samen met klanten tot een haalbare oplossing komen, is er een andere.

Zo had ik een aantal maanden geleden een alleenstaande vader met drie kindjes en bovendien een drukke eigen zaak. Na een onsuccesvolle zoektocht naar een “nanny” kwam hij bij Partena terecht. Hij zocht een dame die zijn, ondertussen ontredderde, huishouden terug op de rails kon krijgen. Die week had ik een “pareltje” opgestart (dank je, Katrien!) met acht vrije uren per week, die echter op tien kilometer van hem woonde … en enkel over een fiets beschikte. Omdat consulenten nu eenmaal dames (en heer, nietwaar Karel?) met inventiviteit en ondernemendheid in de genen zijn, besprak ik het probleem met de klant. De man runt een druk depannagebedrijf en reikte me de oplossing zelf aan: de chauffeur die de ochtenddienst deed, zou Katrien oppikken, hij die de middagdienst reed, zou haar netjes weer thuis brengen. Katrien werkt er ondertussen meer dan vier maanden: het huis is weer Spic-en-Span en de kindjes dragen “tante Katrien” op handen.

Er zijn zo van die weken dat alles vanzelfsprekend loopt : werkplanningen staan mooi vol, vervangingen raken probleemloos georganiseerd en er zijn amper zieken… een echte flow dus . Tot de Man met de Hamer langskomt en de winterkwalen genadeloos toeslaan. Ook dan is het heel belangrijk om klanten tijdig te verwittigen, hen vervangingen aan te bieden indien mogelijk. Indien geen vervangingen voorhanden zijn, moet daar ook open en correct over gecommuniceerd worden met hen. Niks zo irritant als iemand die je alles belooft maar uiteindelijk niets kan bieden. Open en oprechte communicatie, zelfs als de boodschap niet fijn is, wordt duizend maal meer geapprecieerd dan loze beloften.

Zoals mijn klanten mij dagelijks energie geven door hun positieve feedback, en ik in het oplossen van hun (soms niet-haalbare) vragen een drive vind die me vleugels geeft, zo vind ik in mijn huishoudhulpen en mijn collega’s waardevolle mede-werkers/maatjes die elke dag weer de moeite waard maken.

Go for the Flow! Tot morgen,

Kathleen