Aan de slag na kanker

Stel je voor: je krijgt kanker. Negen maanden ben je out, maar dan mag je weer aan het werk. Eindelijk een kans om de ziekte uit je hoofd te zetten, om weer onder de mensen te komen, je nuttig te voelen. Je herademt. Tot blijkt dat je ontslagbrief klaar ligt. Na je kanker begint helaas een nieuw gevecht, om werk dit keer.

De Vlaamse Liga tegen Kanker trekt hier tegen ten strijde. De organisatie wil de problemen die werknemers na hun ziekte ervaren in kaart brengen en roep (ex-)patiënten op om hun verhaal te vertellen.

Na haar operatie en behandeling voor een hersentumor ging Amélie* (38) in februari 2009 weer halftijds aan het werk als klantenbeheerder bij een sociaal secretariaat. "Twee jaar later nam ik mijn werk voltijds op. Niet voor lang, want een maand later werd ik ontslagen. Een beslissing die blijkbaar al genomen was op het moment dat ik ziek werd. Een hersentumor stond voor dat bedrijf gelijk aan afgeschreven zijn."

"Een hersentumor stond voor dat bedrijf gelijk aan afgeschreven zijn."

Siska* (54) geeft voltijds les in een middelbare school. Haar werk is haar hobby, ze is vast van plan tot haar 65ste voor de klas te staan. Vorig schooljaar had ze het erg zwaar. "In het eerste trimester was ik met ziekteverlof omdat ik behandeld werd voor borstkanker. Bij mijn terugkeer na de kerstvakantie maakte de schooldirectie het me op alle vlakken moeilijk. Mijn werksituatie was slechter dan voor mijn ziekte. Ik verloor mijn vast leslokaal en een aanpassing van het lesrooster was onbespreekbaar."

Opnieuw aan het werk gaan na een periode van ziekte is belangrijk voor veel patiënten. Ze voelen zich weer nuttig, staan weer volop in het leven. En uiteraard brengt werken ook geld in het laatje, wat vele kankerpatiënten broodnodig hebben na een periode met veel kosten en weinig inkomen.

De Vlaamse Liga tegen Kanker vermoedt dat getuigenissen zoals die van Amélie* en Siska* slechts het topje van de ijsberg zijn. Om een beter zicht te krijgen op de problemen, zet de VLK daarom de campagne ‘Werken na kanker’ op. Ze roept (ex-)patiënten op om hun ervaringen anoniem te vertellen op www.werkennakanker.be of aan de Vlaamse Kankertelefoon op 078/150.151 (elke werkdag van 9 tot 17u).

* Om de privacy van de getuigen te beschermen werd gebruik gemaakt van een schuilnaam.