Langere werkweek doet de productiviteit dalen

Het is iets waar onderzoekers steeds vaker bij stilstaan: kan je nog helder denken na zes, laat staan acht, intensieve uren intellectuele arbeid? En dat vijf dagen op rij? Diverse studie wijzen uit van niet, een Zweeds project onderzoekt of kortere werkdagen zorgen voor meer productiviteit.

 

Uit een studie van de universiteit van Harvard (VS) blijkt dat een langere werkweek de productiviteit in heel wat functies eerder doet dalen in plaats van stijgen. Andere studies tonen dan weer aan dat we maar maximaal zes uur per dag productief kunnen zijn. Het kan dus niet anders dan dat dit fenomeen zich voordoet in heel wat kantoorgebouwen. Het is wellicht ook iets om over na te denken: kan jij nog helder denken na zes intensieve uren intellectuele arbeid? De kans is klein.

 

Kortere werkdagen, meer medewerkers

In de Zweedse stad Göteborg is de lokale overheid daarom met een boeiend experiment gestart. De burgemeester heeft er de 6-urige werkdag geïntroduceerd met als motto ‘Het leven is meer dan werken alleen’. Concreet werkt een groep ambtenaren gedurende een jaar zes in plaats van acht uur per dag. Hetzelfde volume werk moet natuurlijk verricht worden, dus werden er ook meer mensen aangenomen. Toch zou het project volgens de burgemeester tot een kostenbesparing moeten leiden omdat er heel wat ziektedagen worden uitgespaard.

 

In minder tijd even productief?

Volgens Luc Sels, decaan van de faculteit Economie en Bedrijfswetenschappen aan de KU Leuven, kan een kortere werkdag inderdaad een positief effect hebben op het absenteïsme en de gezondheid van werknemers. Toch vreest Sels dat het initiatief er in de praktijk voor zal zorgen dat werknemers in minder tijd minstens even productief moeten zijn. Het experiment in Göteborg wordt later dit jaar gëevalueerd.

 

Tim Christiaens is de oprichter van de Time Management Company (http://www.timemanagementcompany.com) en auteur van ‘Win Tijd Op Jouw Manier’. Hij is een expert in time management en coacht medewerkers in tijdsbeheer.