Funemployment: werkloos en trots!

Deze nieuwe trend komt overgevlogen uit de Verenigde Staten en brengt meer en meer aanhangers naar onze regio’s. De term is een samenvoeging van de woorden ‘fun’ en ‘unemployment’ en berust op een simpel principe: blijf werkloos zodat je meer kunt profiteren van het leven.

"Geen job, geen probleem"

De Los Angeles Times onderzocht het fenomeen en kwam tot het besluit dat de crisis veel jonge werknemers getekend heeft. Oorzaken zijn de huidige samenlevingsmodellen, de investeringen die ze moeten doen in hun werk en het teveel aan overuren.

Voornamelijk singles tussen 20 en 40 jaar zijn ervan overtuigd dat ze beter een leuke tijd kunnen beleven, dan alles op te geven voor hun baas. Via badges en fora verspreiden ze slagzinnen als ‘gelukkige werkloze’, ‘geen job, geen probleem’ en ‘ik kijk een hele dag televisie'.

Fulltime vrije tijd

De definitie die door de Urban Dictionary wordt gegeven voor funemployment is heel helder: ‘Situatie van een persoon die misbruik maakt van zijn status als werkloze om zich te amuseren en van het leven te profiteren’. Hoewel hun activiteiten eerder vrije tijd, dan wel professioneel gerelateerd zijn, zijn hun dagen toch steeds rijkelijk gevuld. Van luieren is bij deze werklozen dus geen sprake.

Zo profiteren sommige ervan om zich volledig toe te leggen op hun hobby, of dat nu golf, boksen of tuinieren is. Anderen keren terug naar de schoolbanken om kennis op te doen die ze nog niet konden verwerven tijdens hun vorige job. Natuurlijk trekken sommigen ook naar het buitenland om de wereld te ontdekken of om hun vrije tijd op een nuttige en nobele manier te besteden door aan vrijwilligerswerk te doen.

Als ze op een gegeven moment niet meer weten wat ze met hun vrije tijd moeten aanvangen, kunnen ze nog steeds inspiratie opdoen op http://funemploymentblog.blogspot.com/, een blog die in het leven werd geroepen door drie funemployed mensen die overtuigd waren van de stelling: 'de beste job die je je kunt voorstellen is geen job'. Het doel van de site? Leuke dingen voorstellen aan de bezoekers die ze kunnen doen tijdens dat anderen aan het werk zijn.

Levenscomfort is belangrijker dan geld

Natuurlijk komt er wel eens een moment dat je ontslagvergoeding is uitgeput of dat je werkloosheidsvergoeding niet meer volstaat om de levensstijl die je nu leidt nog te financieren. Op dat moment zien de funemployed mensen zich verplicht om op zoek te gaan naar nieuw werk, zonder af te wijken van de filosofie die hun bestaan vertegenwoordigt: ‘Moet je werken om te leven, of leven om te werken?’. Toch gaan ze niet zomaar op zoek naar een job. Hun toekomstige baan moet meer voldoening geven, minder uitdagend zijn en mag hen minder geld opleveren. Maar ondanks alles moet het hen wel van een grotere levenscomfort voorzien.