Eerste job? Zo behoud je een goede balans tussen werk en privé

Je hebt jaren hard gestudeerd, je hebt na je studies een leuke job gevonden, maar al na enkele maanden stel je vast dat je niets anders doet dan overwerken. Wat kun je doen om een goede balans te vinden tussen werk en privé in die zo belangrijke eerste job?

 

1. Stem je werkuren af op de gewoontes in je branche

Ben je journalist, dan wordt verondersteld dat je vroeg begint om mee te zijn met het nieuws. Bij een krant heb je dan weer regelmatig late deadlines. In de reclame is laat werken de norm, en 's avonds hou je maar beter af en toe vrij om naar prijsuitreikingen te gaan, te netwerken of te brainstormen. Eens je weet hoe jouw branche in elkaar zit, kun je je werkuren en je vrije tijd daarrond organiseren.

 

2. Word geen slaaf van de technologie

Je baas verwacht misschien dat je buiten de werkuren je smartphone ook in de gaten houdt, maar verplicht jezelf om hem vanaf een bepaald uur uit te zetten. Zorg ervoor dat je niet constant blootgesteld bent aan het aanhoudende bombardement van boodschappen. Gun jezelf nu en dan een pauze.

 

3. Gebruik je tijd efficiënt

In je eerste job wordt er vaak van alle kanten aan je getrokken. Let erop dat de belangrijkste opdrachten je volle aandacht krijgen. Krijg je de kans om met een oudere collega samen te werken op een belangrijk project, grijp ze dan met beide handen aan. Het is niet alleen de ideale gelegenheid om ervaring op te doen, maar ook om te laten zien dat je capabel en betrouwbaar bent.

 

4. Verlies het contact met je vrienden en familie niet

Tijd doorbrengen met vrienden en familie is essentieel voor een goede balans tussen werk en privé. Zij doen je je werk even vergeten en zorgen voor de ontspanning die je hard nodig hebt. Dus blijf daar zeker tijd voor uittrekken.

 

5. Neem niet te veel hooi op je vork

Als je het gevoel hebt dat er te veel werk jouw richting uitkomt, praat dan met je baas. Bespreek of een collega niet kan bijspringen. Het kan gebeuren dat iedereen zich te pletter werkt om een deadline te halen en dat je tijdelijk onderbemand bent, maar dat moet tijdelijk blijven. Als het aanhoudt, trek dan tijdig aan de noodrem.

 

Lees ook:

 

 

Bron: www.theguardian.com.