De beste versus de slechtste jobs voor je gezondheid

Stress, overuren, lang stilzitten, geen tijd om een volwaardige maaltijd te eten: sommige jobs zijn een ware aanslag op je gestel. Andere geven je gezondheid dan weer een boost. Welke jobs zijn goed voor je gezondheid en welke helemaal niet?

 

Goed

 

Fitnessinstructeur

Een hele dag bewegen, dat is uiteraard gezond. Ook yoga-instructeurs, choreografen en personal trainers zitten helemaal goed wat dat betreft.

 

Bloemist

Onderzoek heeft aangetoond dat een hele dag tussen de planten zitten stress en een hoge bloeddruk vermindert. Je staat wel vaak en lang recht, waardoor je rugpijn kunt krijgen. Maar bloemisten doen hun job meestal graag en ook daar word je gelukkig van.

 

Software engineer

Ook IT-ers gaan graag werken en dat is goed voor de gezondheid. IT-bedrijven maken in het algemeen ook veel werk van een gezonde en toffe werkomgeving.

 

Ambtenaar

Ambtenaren zijn door de bank genomen ook gelukkige werknemers. Werken voor de overheid heeft immers nog steeds wel wat voordelen, zoals relatief veel vakantie en veel extralegale voordelen.

 

Kleine zelfstandige

Oké, je klopt misschien meer uren en je hebt minder sociale voordelen, maar je eigen baas zijn kan bijzonder veel voldoening schenken, wat een boost betekent voor je geluk en je gezondheid.

 

Niet goed

 

Administratief medewerker

Als je dag in dag uit van ’s morgen tot ’s avonds op een stoel zit, krijg je last van rug- en nekpijn, obesitas, stress en hartproblemen. Zélfs als je na de werkuren aan sport doet.  Regelmatig een looppauze nemen of je benen strekken, kan helpen, maar het is wachten tot de klassieke bureau echt vervangen wordt door de loopdesk om er echt verandering in te brengen.

 

Handarbeider

Ben je voortdurend met grote machines en zware lasten bezig? Dan werk je in een beroepscategorie waarin de kans op een arbeidsongeval bijzonder groot is.

 

Brandweerman of rechercheur

Zowel bij de brandweer als bij de politie is het risico op verwondingen of zelfs overlijden in vrij hoog. Brandweerlui en rechercheurs hebben ook meer last van stress, slapen slecht, werken lange dagen en onregelmatige uren en eten ongezonder.

 

Advocaat

Ook advocaten hebben onregelmatige uren, kloppen lange dagen en eten slecht. De grote boosdoeners hier zijn stress en depressies door de werkdruk.

 

Verplegend personeel

Ironisch genoeg doen zij die voor onze gezondheid moeten zorgen hun eigen gezondheid geweld aan. Lange werkdagen, nacht- en weekendshifts, onderbezetting, stress en voortdurend in contact komen met ziektes wegen na verloop van tijd door.

 

Bron: www.go51.be/ www.marieclaire.nl