Vakantieperiode nadeliger voor grote bedrijven dan voor kmo’s

83% van de Belgische bedrijven ondervinden negatieve gevolgen tijdens de vakantiemaanden, grote bedrijven en multinationals (88%) meer dan kmo’s (78%). 38% ziet de commerciële activiteiten vertragen en 16% noteert productiviteitsverlies als het grootste nadeel, zo wijst onderzoek van rekruteringsbedrijf Robert Half uit.

 

63% van de Belgen gaat met vakantie, zo vertellen de meest recente cijfers van de Federale Overheidsdienst Economie (Statbel). Werknemers moeten de batterijen kunnen opladen, wat hun productiviteit en motivatie ten goede komt. Het bedrijfsleven ondervindt er wel gevolgen van. Volgens 83% van de financieel directeurs zijn die negatief.

 

Minder leiding

Bijna vier op tien (38%) financieel verantwoordelijken zeggen dat de commerciële activiteiten vertragen. Volgens 19% wordt er in de zomer minder leiding gegeven door het management. 16% vindt dat omwille van de jaarlijkse vakanties het bedrijf aan productiviteit inboet. 10% zegt dat het personeel minder gemotiveerd is. Slechts 17% is van mening dat de zomerperiode geen negatieve impact heeft op hun bedrijf. Dat kan onder meer door de werklast tijdens de vakantiemaanden doelmatig en realistisch te verdelen, al dan niet met de hulp van tijdelijke krachten. Een goede voorbereiding en duidelijke afspraken over taken en deadlines voor de ‘achterblijvers’ zijn noodzakelijk.   

 

Kansen

Volgens Robert Half kunnen kalmere periodes op het werk het bedrijf én de werknemers ook kansen bieden:

  • Extra tijd om onafgewerkte projecten en taken verder af te werken.
  • Extra tijd voor een statusupdate van al behaalde resultaten en targets.
  • Extra tijd voor meer waardering of erkenning van het personeel dat niet met vakantie is.
  • Extra tijd om de planning voor de komende tijd te analyseren en af te werken.
  • Extra tijd om te reflecteren over de verdere carrièreontwikkeling. 

 

Bron: Robert Half