De impact van 22 maart op mensen die veel reizen voor hun job

De aanslagen van 22 maart hadden een zware impact, ook op mensen die voor hun job voortdurend moeten reizen. Matthias Hermans van Jetairfly en Stefan Sanders van IGW getuigen.

 

Matthias Hermans (30), cabin crew member voor Jetairfly

“De solidariteit na de aanslag heeft me enorm geholpen”

“Ik was aan het werk in het Jetairport-complex, toen we plots twee knallen hoorden. We keken uit het raam en zagen hoe mensen in paniek naar buiten renden. We hebben het gebouw afgesloten, volgens protocol, en we zijn de sociale media beginnen te volgen.”

 

Al snel kregen Matthias en zijn collega’s de directie aan de lijn. “Ze vroegen of we wilden helpen bij de opvang van medewerkers die de gebeurtenissen van dichtbij hadden meegemaakt. Niemand werd daartoe verplicht, maar uiteindelijk waren we allemaal pas na 22 uur thuis. Het is heel mooi om te zien hoe iedereen heeft bijgesprongen. De volgende dag kwamen er zelfs collega’s terug uit verlof om hulp te bieden.”

 

“In ons bedrijf wordt altijd veel belang gehecht aan ons welbevinden. Er staan steeds vertrouwenspersonen en psychologen ter beschikking. Nu werd dat extra in de verf gezet. Er werden ook groepsgesprekken georganiseerd. Persoonlijk had ik dat niet nodig, omdat de solidariteit de dagen na de aanslag mij heeft geholpen om alles een plaats te geven. Het beeld van mensen die elkaar steunen en het beste met elkaar voorhebben, dat is wat ik onthoud van 22 maart.”

 

 

Stefan Sanders (50), account manager bij IGW

“Die eerste keer terug vliegen, was vreemd”

 

“IGW produceert tandwielen en tandwielkasten voor bedrijven over de hele wereld. Mijn collega’s en ik bezoeken onze klanten, sluiten nieuwe deals, nemen deel aan internationale beurzen, … Er is altijd wel iemand op de baan.”

 

“De weken na de aanslagen was het een hele uitdaging om mijn bezoeken geregeld te krijgen. Reizen die minder dringend waren, heb ik uitgesteld. Als je via Schiphol of Parijs moet, verlies je veel tijd. Op de werkvloer hebben we het vooral over die praktische zaken gehad, niet echt over een onveiligheidsgevoel. Dat heerste er niet. De gebeurtenissen hebben ons allemaal erg geraakt, maar we kunnen ons leven er toch niet voor omgooien?”

 

“Ik moet wel toegeven dat het vreemd voelde om voor het eerst weer te vliegen. Ik was blij met de veiligheidsmaatregelen, zoals het vooraf inchecken en de extra bagagecontroles. En ik was zelf meer op mijn hoede. Gespannen, alert, op de uitkijk naar dingen die niet normaal waren. Maar ondertussen is dat over. Ik heb het altijd fijn gevonden om te reizen voor mijn job en dat is niet veranderd. Ik wil zelfs aan mijn kinderen tonen hoe boeiend het is om te werken voor een internationale firma, zodat zij het later misschien ook overwegen.”

 

 

Lees ook:

Werken én reizen: het beste van twee werelden

10 signalen dat je nood hebt aan vakantie

Welke impact heeft deeltijds werken voor jou?