Provinciebestuur Antwerpen hervormt de werkplek én het werkregime

‘Het Nieuwe Werken’ is veel meer dan thuis- of telewerken. Het Antwerpse provinciebestuur, dat eind 2017 zijn intrek neemt in een gloednieuw provinciehuis, startte in mei 2013 op zijn tijdelijke locatie aan de Singel met een proefproject waarin ze de werkplek helemaal reorganiseerden. De evaluatie van het project was bij werknemers én hun leidinggevenden overwegend positief.

 

8 soorten werkplekken

Tele- of thuiswerken kan bij het Antwerpse Provinciebestuur al enkele jaren. Alex Van Loon, projectleider bij de dienst Projectwerking en Organisatieontwikkeling: "Of onze mensen nu op kantoor werken of thuis of in het restaurant van De Singel, dat maakt niet uit. We vertrouwen erop dat ze hun werk zelf kunnen organiseren. Hoe beter je dat kan doen, hoe efficiënter je werkt."

 

Om echte resultaten te zien van Het Nieuwe Werken moet je op meerdere fronten inzetten, meent Van Loon. Daarom zette het Provinciebestuur op 1 mei 2013 met 90 werknemers een pilootproject op waarbij ze 8 verschillende types werkplekken inrichtten. Zo kwamen er naast een open landschapskantoor ook individuele en collectieve stilteruimtes en samenwerkingsruimtes. De it-ondersteuning werd aangepast. Iedereen kreeg een laptop en dossiers werden zoveel mogelijk gedigitaliseerd.

 

Ook het werkregime werd versoepeld. Werknemers kunnen hun werkuren zelf inplannen tussen 6 uur ’s ochtends en 10 uur ’s avonds.

 

De pluspunten

Uit de evaluatie door de werknemers kwamen volgende pluspunten naar voren:

 

 • De it-tools zijn zeer handig.
 • "De technologie laat je toe om efficiënter te werken.”
 • Meer interactie.
 • “Verschillende diensten zitten door elkaar. Door de schotten tussen de werknemers fysiek weg te nemen, kunnen ze dossiers beter op elkaar afstemmen.”
 • Betere concentratie. “Deels door de individuele ruimtes waar je je desgewenst kunt terugtrekken. Maar ook omdat je verplicht bent om je overlegmomenten beter te structureren. Je babbelt dan in het kantoor minder over van alles en nog wat en werkt per dag meer uren geconcentreerd op een dossier.”

 

De minpunten

De werknemers gaven bij de evaluatie ook een aantal punten mee die nog verbeterd kunnen worden voor het systeem uitgebreid wordt naar de 780 werknemers die in 2017 hun intrek nemen in het nieuwe Provinciehuis:

 

 • Teamcohesie.
 • "Werknemers zien elkaar minder regelmatig, dus moet je de momenten samen optimaal benutten en ook informeel contacten met de groep organiseren op of naast het werk, om de teamspirit te behouden.”
 • Teamorganisatie.
 • “In het begin gingen mensen van verschillende diensten kriskras door elkaar zitten. Na verloop van tijd zijn ze daarvan afgestapt en zijn ze gaan clusteren in teams.”
 • Geluidsoverlast.
 • “De overgang van de koffiehoek naar de kantooromgeving is nog niet optimaal. Dat wordt meegenomen in het tekenen van de plannen voor het nieuwe Provinciehuis.”

 

Sommige werknemers zijn tijdens het nieuwe project meer gaan tele- of thuiswerken, andere net minder, omdat ze zich beter thuisvoelen op kantoor. Het Nieuwe Werken vergt ook een aanpassing van leidinggevenden. “Doordat werknemers in het nieuwe systeem autonomer werken, en komen en gaan wanneer ze willen, moeten leidinggevenden meer focussen op het resultaat van het werk."

 

En de voordelen voor de werkgever?

Of het project nu geleid heeft tot een grotere productiviteit of niet, daar heeft Van Loon geen idee van. “We meten dat niet. De productiviteit nog verhogen, lijkt me niet haalbaar. Het is ook niet onze doelstelling. De winst voor de werkgever ligt in tevreden, betrokken werknemers, wat ook zaken zoals burn-out voorkomt en een verbetering van de kwaliteit van het werk oplevert. Leidinggevenden hebben duidelijk aangegeven dat de kwaliteit inderdaad gestegen is. Dat is voor ons belangrijker dan de kwantiteit.”

 

Werken voor een bedrijf dat het 'Nieuwe Werken' toepast? Ontdek ze hier

 

Lees ook:

- Deze bedrijven zijn gewonnen voor thuiswerk

- De 10 beste beroepen voor een goede work-life balance