Werknemer met te veel stress kost 3.750 euro

64% van alle Belgische werknemers lijdt aan stress. Dat blijkt uit een onderzoek van de HR-dienstverlener Securex. Stress veroorzaakt fysische en psychische gezondheidsklachten, waardoor de werknemers meer afwezig zijn. Dat kost de werkgever jaarlijks minstens 3.750 euro per werknemer.

Fysieke en psychische gezondheidsklachten

Bijna 2 op 3 werknemers ervaart stress op het werk in België. Bij 27% van alle werknemers leidt dat tot fysieke en psychische gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, hartkloppingen en concentratieverlies, met verminderde prestaties als gevolg.

Hoe langer iemand bij een organisatie werkt, hoe meer hij lijdt onder stress. 18% van de werknemers die minder dan één jaar voor hetzelfde bedrijf werken, heeft spanningsklachten. Terwijl dit bij 1 tot 10 jaar anciënniteit al 25% en bij meer dan 11 jaar anciënniteit maar liefst 31% bedraagt.

37% van de afwezigheidsdagen door ziekte zijn te wijten aan de spanningsklachten door overmatige stress. Ze leiden vooral tot langdurige afwezigheid. Werknemers met weinig spanningsklachten rapporteren gemiddeld 6 afwezigheidsdagen per jaar, terwijl hun meer gespannen collega’s 20 dagen thuisblijven. Stress houdt werknemers dus ruim driemaal langer thuis. Securex schat dat een werknemer met te veel stress de werkgever jaarlijks 3.750 euro kost.

Stressbeleid

De gevolgen van overmatige stress zijn volgens Securex duidelijk niet te onderschatten. Zowel voor werknemers als voor organisaties dringt een stressbeleid zich op.

Werkbelasting, organisatie van het werk en communicatie zijn de belangrijkste factoren voor de spanningsklachten van werknemers. “Voorzie afwisseling in elke job en laat medewerkers zelf beslissen hoe ze hun taken tot een goed einde brengen. Zorg wel voor voldoende ondersteuning en bespreek vooraf het te bereiken resultaat”, tipt HR Reseach Expert Heidi Verlinden.

In dit kader heeft Minister van Werk Monica De Coninck, een sensibiliseringscampagne gestart om de negatieve gevolgen van stress aan te pakken: www.voeljegoedophetwerk.be.

Bron: Securex