Hoe leeftijdsgebonden is een burn-out?

Uit onderzoek blijkt dat burn-out vooral voorkomt bij werknemers tussen de 33 en 45 jaar, maar vorige week verscheen een studie van KU Leuven die een veeleisende werkgever als doorslaggevende factor aangaf. Hoe leeftijdsgebonden is burn-out?

 

Burn-out-specialist en stress management consultant dr. Luc Swinnen heeft zo zijn bedenkingen bij de studie van KU Leuven. De conclusie lijkt hem te kort door de bocht. “In sommige gevallen zal een veeleisende werkgever wellicht een doorslaggevende rol spelen, maar je kunt dat niet zomaar veralgemenen. Er zijn zoveel factoren die meespelen, zoals individuele gevoeligheid, perfectionisme, de thuissituatie…”

 

Werk én privé

Burn-out is volgens Swinnen niet louter aan de werkomstandigheden te wijten, ook je privéleven speelt mee: een echtscheiding, kinderen die het nest verlaten, een nakende midlife crisis. In die zin is burn-out voor een deel leeftijdsgebonden. “Dat soort situaties komt namelijk vaker voor als je eind de dertig of in de veertig bent. Daar komt nog bij dat die generatie meestal niet meer levenslang voor een werkgever werkt, maar regelmatig van job verandert. Dat vergt aanpassingsvermogen.” Als je je moet aanpassen aan nieuwe werkomstandigheden én aan een nieuwe levenssituatie, dan kunnen de stoppen als eens doorslaan. Zeker als je op een leeftijd bent dat je je een beetje wil settelen.”

 

Information overload

De werkdruk blijft natuurlijk een bepalende factor bij het ontstaan van een burn-out. De grote boosdoener is volgens Swinnen de hedendaagse technologie. “Gsm’s, laptops, de sociale media: moderne foltertuigen noem ik dat. Die zaken hebben ervoor gezorgd dat we na de werkuren thuis blijven verder werken. Ook op vakantie checken we toch nog eens onze e-mails. Het stopt nooit. “ Al die verschillende prikkels zorgen voor een information overload. “Alle info komt binnen via onze oerhersenen, maar moet verwerkt worden door onze moderne hersenen- die alle overbodige info deleten en nuttige info ordenen-, maar die werken vijf keer trager en raken oververhit.”

 

Zeg nee!

Dat verklaart wellicht waarom burn-out steeds vaker bij de jongere generatie voorkomt. “Twintigers zijn met de gsm en sociale media opgegroeid en beschouwen dat als evident.” Vijftigplussers zullen sneller ‘nee’ zeggen daartegen en hebben dan ook minder last van burn-out. Dr. Swinnen raadt iedereen aan om zoveel mogelijk overbodige informatie uit je leven te bannen en tijd te nemen voor zaken die echt belangrijk zijn.

 

Lees ook:

Gewapend tegen burn-out in 10 tips

Carrièreswitch? Yes, you can!