28% van Belgische werknemers ervaart te veel stress

Meer dan een kwart van de Belgische werknemers ondervindt regelmatig stress van een onaanvaardbaar niveau. Dat blijkt uit de resultaten van een jaarlijkse enquête door SD Worx bij 2.500 Belgische werknemers.

 

De cijfers

  • 28,2% ervaart regelmatig stress van een onaanvaardbaar niveau.
  • 15,4% is meer dan dertig werkdagen afwezig als gevolg van langdurige stress.
  • Werkomstandigheden hebben de zwaarste impact op stress.
  • Weinig uitdagende jobs bezorgen werknemers meer stress.

Andere opvallende vaststellingen: oudere werknemers hebben meer energie op het werk dan jongeren, en de jobfunctie en de werkomstandigheden hebben een belangrijke invloed op stressbeleving. Langdurige, negatieve stress blijkt meer langetermijnverzuim tot gevolg te hebben. Algemeen is de stressbeleving de voorbije zes jaar amper gewijzigd, maar de mentale belasting die werknemers ondervinden neemt wel toe.

 

Werkomstandigheden hebben de grootste impact

Verschillende factoren beïnvloeden de mate van stressbeleving. In de top drie staat werkomstandigheden met stip op nummer een (81%), gevolgd door sociale relaties binnen de organisatie (64%) en de bedrijfscultuur (60%). Om de werkomstandigheden te verbeteren, moeten de verhoudingen tussen mentale en emotionele belasting, tijds- en werkdruk en work-life zo goed mogelijk in evenwicht zijn. Een organisatie die actief werkt aan een goede begeleiding voor zijn werknemers, wordt bovendien minder vaak geconfronteerd met ziekteverzuim. Werknemers die vaak last hebben van stress, zijn niet alleen vaker afwezig dan mensen die weinig met stresssituaties te maken krijgen, ze blijven ook langer thuis.

Ook jobfunctie heeft invloed

Uitdaging en beheersing van de job zijn bepalende factoren in de mate van stressbeleving. Werknemers zijn minder gestrest in een job die uitdagend is en die ze perfect beheersen. Ook de leiderschapsstijl speelt een belangrijke rol in de stressbeleving. Maar liefst de helft van de ondervraagden zegt last te hebben van negatieve stress bij een sturende en niet ondersteunende leiderschapsstijl. Wanneer er wel voldoende ondersteuning wordt geboden, heeft slechts 19% regelmatig stress.

Oudere werknemers zitten vol energie

Naast de stressbeleving peilde de enquête ook naar de factoren die de energie op het werk beïnvloeden: voldoening vinden in een job geeft het meest energie, gevolgd door erkenning en groeimogelijkheden. 30,6 % geeft aan onvoldoende energie uit zijn werk te putten. Opvallend is dat oudere werknemers meer energie op het werk hebben dan hun jongere collega’s, een trend die zich al enkele jaren doorzet.

“De belangrijkste drijfveer van engagement is de match met de job”, zegt Lorenzo Adolfi, HR-adviseur bij SD Worx. “Na hun lange loopbaan zijn oudere werknemers in een werkomgeving terecht gekomen die perfect past bij hun sterktes en die ze door en door beheersen, waardoor ze minder stress ervaren. Jongeren daarentegen hebben vaak nog niet de ideale job gevonden en gaan daardoor heel anders om met stressbeleving.”

 

Over SD Worx

SD Worx biedt dienstverlening op het vlak van payroll, HR, fiscaliteit en sociale wetgeving. Meer info op www.sdworx.com.