10 manieren om de druk van de ketel te halen

Druk, druk, druk. We hebben het allemaal zo druk. Er zijn maar 24 uur in een dag, maar in onze hoogtechnologische maatschappij worden we geacht binnen dat tijdsbestek altijd maar meer te presteren. Hier zijn 10 manieren waarop je de druk kan beperken.

 

1. Aanvaard dat je niet alles kunt doen

De tijd die je aan een ding spendeert, kun je niet aan iets ander besteden. Dat is een mathematische wetmatigheid. Tijd is beperkt. “Alles” is dat niet. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen dat je niet alles gedaan krijgt. Je zult iets moeten schrappen: het dossier dat je vandaag af wou krijgen niet afwerken of die meeting waar niemand van wakker ligt toch maar skippen?

 

2. Respecteer je ritme

Als je wil dat een machine meer presteert, dan laat je ze langer draaien. Maar mensen zitten zo niet in elkaar. Twee uur op iets doorwerken terwijl je nog fris bent, levert meer op dan zes uur doorwerken terwijl je kapot zit. Probeer je dag zo te organiseren dat belangrijke zaken de beste uren krijgen in de plaats van de meeste.

 

3. Pleit incompetentie

Wil je niet dat ze extra werk naar je toeschuiven op kantoor, zorg er dan voor dat je de reputatie krijgt dat je die extra taken niet goed doet. Als je in paniek slaat als een printer het laat afweten, zal niemand je ooit nog vragen om iets af te printen.

 

4. Bouw buffers in

De meeste taken vragen meer tijd dan je dacht, zelfs als je die taken al eerder hebt gedaan. De beste remedie daartegen is om in je planning extra tijdsblokken in te bouwen, die als buffer dienen. As je in tijdsnood komt, kun je ze gebruiken om taken die niet af zijn in te halen.

 

5.  Begin niet te vroeg

Als je een gaatje hebt, heb je soms de neiging om een taak uit te voeren die niet zo dringend is. Gewoon om er vanaf te zijn. Eigenlijk kun je beter even met je vingers zitten draaien, want terwijl je je bureau aan het opruimen bent- wat je al lang eens wilde doen- stapelen zich weer zaken op die veel dringender zijn.

 

6. Geef je tijd weg

Als je het druk hebt, heb je de neiging om elke seconde te benutten. Maar onderzoek wijst uit dat we, als we wat tijd ‘weggeven’, door bijvoorbeeld aan vrijwilligerswerk te doen, we het gevoel krijgen dat we tijd over hebben.  Als je het gevoel hebt dat je iets zinvol doet, geeft je dat het zelfvertrouwen om meer te presteren.

 

7. Creëer geen werk bij

Soms, als je de indruk hebt, dat je veel werk aan het verzetten bent, ben je in werkelijkheid werk aan het bij creëren. Op heel wat e-mails die je beantwoordt, krijg je een antwoord terug. Elke meeting die je organiseert, moe je ook bijwonen en de afspraken die er gemaakt worden, moet je opvolgen. Je kunt dit fenomeen niet helemaal uitschakelen, maar probeer ook voldoende werk te doen dat geen nieuw werk oplevert.  

 

8. Doe het kalmer aan

Als je wat sneller werkt, dan krijg je alles wel gedaan, denk je. Het tegendeel is waar. Als je het wat kalmer aan probeert te doen, krijg je meer gedaan. Probeert tussen twee taken door 10 minuten niets te doen. Als je het daar moeilijk mee hebt, dan wordt het echt tijd dat je het kalmer aandoet.

 

9. Zet niet meer dan 5 zaken per keer op je to-do lijstje

Hoe voller je je to-do lijstje propt, hoe moeilijker het wordt om alles wat erop staat in een dag rond te krijgen. Zet liever maximum vijf taken op je lijstje en voeg er pas een toe als je een taak hebt afgewerkt of bewust geskipt hebt. Zo blijft alles behapbaar.

 

10. Stop met pochen

Lopen pochen hoe druk je het hebt is een eigenlijk een vermomde klacht. Al dat pochen leidt er toe dat je het gevoel krijgt dat je het nog drukker hebt dan je het eigenlijk hebt. We geloven wat we onszelf wijsmaken. Bovendien jaag je er anderen mee op.

 

Lees ook:

Gewapend tegen burn-out in 10 tips

Stressloos door het leven met de juiste job

Hoe gaan we best om met stress en werkdruk?

 

 

Bron: www.theguardian.com