Zo ontmasker je een leugenaar

Eerlijkheid duurt het langst, maar toch liegen we dagelijks omdat het niet altijd gemakkelijk is om de waarheid te zeggen. Om anderen niet te kwetsen of teleur te stellen, leren we van jongs af aan te liegen. Ook op het werk wordt er niet altijd de waarheid gesproken. Er zijn enkele manieren om erachter te komen of je collega zegt wat jij graag wilt horen of ook echt eerlijk is.

De meeste mensen, behalve criminelen, dwangmatige leugenaars en sommige politici, voelen zich ongemakkelijk wanneer ze liegen en laten dat via hun lichaamstaal merken. Hoewel ze overtuigend overkomen, liegt hun lichaam bijna nooit. Lichaamstaal is een mix van beweging, houding en toonhoogte. Uit studies blijkt dat non-verbale communicatie een groter impact heeft en betrouwbaarder is dan het gesproken woord. Wanneer de lichaamstaal niet correspondeert met wat iemand zegt, is de kans dus groot dat die persoon liegt.

Een leugenaar kan je erkennen aan drie signalen:

1. Spreek geen kwaad

De belangrijkste non-verbale indicatoren om leugens te ontmaskeren zijn bewegingen met ogen, de neus, de mond en de handen. Wie liegt, grijpt vaak met zijn hand naar zijn mond, als was het om zijn woorden te filteren.

2. Zie geen kwaad

Een tweede non-verbale indicatie is het aanraken of wrijven van de ogen.

Wie over het verleden praat, kijkt meestal links naar boven. Wie over de toekomst praat, kijkt rechts naar boven. Als iemand dat andersom doet, kan je er vanuit gaan dat hij iets te verbergen heeft.

3. Hoor geen kwaad

Ten slotte raken mensen die liegen, ook vaak hun oren aan.

Mensen die deze bewegingen of een combinatie ervan maken, zijn meestal oneerlijk. Maar het kan ook omgekeerd gebruikt worden. Als je gesprekspartner deze bewegingen maakt wanneer jij praat, heeft hij grote twijfels over wat je zegt. Wanneer dat gebeurt, stel je best open vragen om duidelijkheid te krijgen over hun twijfels.

Volgens Paul Ekman, professor psychologie van de Universiteit van Californië zijn er nog twee andere bewegingen: het optrekken van de neus als wanneer men iets onaangenaams ruikt en het naar beneden trekken van de mondhoeken. Zelfs goed getrainde leugenaars kunnen deze twee microbewegingen niet verbergen. De lichaamstaal vertelt altijd de waarheid.

Bron: Express