Vloeken op het werk, goed idee of niet?

Volgens academisch onderzoek heeft vloeken niet noodzakelijk een negatief effect op je geloofwaardigheid. Forbes publiceerde een studie van Cory R. Scherer en Brad Sagarin van de universiteit van Illinois. Ze lieten studenten naar drie speeches luisteren. De twee waarin de sprekers vloekten waren overtuigender dan de ‘beleefde’ speech.

In hun studie ‘Vloeken op het werk en Tolerante Leiderschap Cultuur: Wanneer asociaal sociaal en onbeleefd gedrag geaccepteerd wordt”, ontdekten de onderzoekers Yehuda Baruch en Stuart Jenkins van de universiteit van East Anglia in Engeland dat vloeken de band tussen collega’s versterkt en de teamspirit vergoot.  Zeker wanneer het onverwacht gebeurt, zal vloeken de aandacht trekken (zowel positief als negatief) en zal de gebruiker voor een kort moment autoritair overkomen.

Als je door te vloeken mensen kan beïnvloeden en contacten kan leggen, is het dan zo slecht om het te doen?

In gevallen waar er van professionals wordt verwacht dat ze niet impulsief reageren, kan vloeken op het werk wel negatieve gevolgen hebben. Als er in je job verwacht wordt dat je te allen tijde de controle houdt, zal het je geloofwaardigheid niet ten goede komen. Hou bovendien in gedachten dat sommige collega's je uitbarstingen zullen zien als een manier om een situatie of anderen te domineren.

Er zijn ook gradaties van vloeken. Zo zijn sommige woorden meer geaccepteerd dan ander. Als je bijvoorbeeld 'sh**' zegt als je per ongeluk water hebt gemorst, zal niemand vreemd opkijken. Iemand vervloeken omdat hij een fout heeft gemaakt, kan je in de problemen brengen, zelfs in de meest informele werkomgeving.

Bron: Jobs Aol