Hoe ga je om met ongevoelige collega’s?

Bijna iedereen heeft wel een collega met een lage emotionele intelligentie. Zo ga je ermee om.

94 procent van managers gaf in een Amerikaans onderzoek aan te werken met een "toxisch persoon". Zo'n collega, werknemer of baas doet het vaak niet eens expres, maar weet zijn medewerkers mateloos te irriteren met zijn gedrag.

Misschien is die leidinggevende die iedereen kwetst met zijn ongevoelige grapjes en "complimenten" helemaal niet kwaadaardig, maar mist hij gewoon een stukje emotionele intelligentie (EQ). Die hebben we hard nodig om elkaars reacties af te lezen en te begrijpen hoe we ons moeten gedragen in sociale situaties.

Zo ga je om met mensen met een lage emotionele intelligentie (EQ)

Een hoog EQ betekent niet per se dat je een goed persoon bent, maar het verhoogt wel de kans op succes in je carrière. Mensen met een laag EQ geven anderen juist het gevoel dat ze tegen een muur staan te praten. De volgende drie tips kunnen je helpen om beter te communiceren met die collega met een laag EQ.

1. Veroordeel hem niet

De meeste mensen vinden een laag EQ ergerlijker dan het missen van bepaalde vaardigheden. Die vaardigheden zijn namelijk wel weer aan te leren, maar een laag EQ betekent dat nieuwe informatie waarschijnlijk maar slecht opgenomen gaat worden. 'Emoties zijn informatie', zegt psycholoog Sigal Barsade. 'Mensen met een laag EQ zijn slecht in het opnemen en begrijpen van een belangrijk onderdeel van onze communicatie. Als ze onze emoties niet kunnen lezen, ontvangen ze niet alle informatie die je ze stuurt.' Ergerlijk is dat zeker, maar ze doen het dus niet expres.

2. Wees zo duidelijk mogelijk

Zeg direct wat je bedoelt, zonder poespas. Gebruik bijvoorbeeld geen sarcasme, want iemand met een laag EQ zal niet begrijpen dat je dit aan het gebruiken bent. Vertel ook altijd het hele verhaal. Mensen met een laag EQ zijn slecht in het zelf invullen van hiaten, ze hebben echt alle beschikbare informatie nodig.

3. Geef opbouwende kritiek

Hoe ongemakkelijk het ook is, mensen met een laag EQ hebben constant feedback nodig. Geef deze altijd op een rustige toon, want de kans is groot dat ze jouw gedrag gaan spiegelen.

 

Dit artikel verscheen eerder op Intermediair.nl.

Bron: The Daily Muse