15 manieren om het respect van je collega's te verliezen

Het is belangrijk dat je collega’s je respecteren. Een keer als je hun respect verloren hebt, is het niet eenvoudig terug te winnen. Je zal het dan ook hard te verduren krijgen. De auteurs van het boek “Culture Without Accountability – WTF?” wijzen erop dat je deze 15 fouten dan ook beter niet maakt.

1. Anderen niet respecteren

Als je wil dat anderen jou respecteren, moet jij dat natuurlijk ook doet.

2. Gebrek aan respect toestaan

Als er een collega in je team zit, die iedereen slecht behandelt en jij grijpt niet in, dan is dat even erg als zelf respectloos handelen.

3. Vaak te laat komen

Natuurlijk komt iedereen wel eens te laat en kan je daar een hele goede reden voor hebben. Let er toch op want als dat regelmatig gebeurt, valt dat niet in goede aarde bij je collega’s.

4. Beloftes niet nakomen

 Mensen die veel praten, maar niets verwezenlijken, vallen snel door de mand omdat mensen beseffen dat hun woord niets waard is.

5. Defensief gedrag

Neem kritiek van een collega niet negatief op. Als je boos wordt als er iemand je op een fout wijst, maak je je meteen onpopulair.

6. Fouten verbergen

De waarheid komt toch altijd aan het licht. Wanneer dat gebeurt, zullen je collega’s niet alleen op de hoogte zijn van je fout, maar ook van je laffe houding.

7. De schuld op anderen afschuiven

Dit gaat nog een stap verder dan je fouten verbergen omdat je er geen probleem mee hebt om anderen onder de bus te gooien.

8. Anderen voor je laten liegen

Zo maak je duidelijk dat je zelf een leugenaar bent en ga je er van uit dat je collega dat ook is.

9. Enkel het minimum doen

 Als je je luiheid niet verborgen kan houden, zal je reputatie daar zwaar onder lijden.

10. Excuusjes verzinnen

Je beledigt je collega’s als je denkt dat ze je zwakke excuses zomaar zullen geloven.

11. Slijmen

Er bestaat nauwelijks iets ergerlijker dat iemand die op een doorzichtige manier slijmt bij de baas, een collega of een klant.

12. Roddelen

Als je roddelt over je collega’s, zal niemand je nog vertrouwen en zullen de anderen er van uit gaan dat jij alles achter hun rug door zal zeggen.

13. Op inspanningen focussen in plaats van op resultaten

Vergeet niet dat werken nutteloos is als het geen resultaten oplevert.

14. Dingen vergeten

Als collega’s je constant moeten e-mailen en aanspreken om dingen van je gedaan te krijgen, kan je niet verwachten dat ze je serieus nemen.

15. Slachtoffer spelen

Niemand heeft graag een klager onder zijn collega’s. Focus daarom niet heel de tijd op de problemen, maar zoek naar oplossingen.

Bron: Express