Werken tijdens de feestdagen? Niet zo erg als je denkt

De feestdagen komen er weer aan. Het is tijd om te feesten dus. Maar helaas zijn er ook mensen die op Kerstmis en of oudejaar moeten werken, denk maar aan horecamedewerkers, verpleegkundigen, werknemers bij het openbaar vervoer en al wie een wachtdienst moet bemannen.

 

Al hoeven de slachtoffers onder jullie zeker niet te treuren, want werken tijdens de feestdagen heeft ook enkele onmiskenbare voordelen.

 

1. Je hebt geen file

Moet je ook altijd die verdomde Brusselse Ring over om naar je werk te gaan? Eén Spatje regen en hups, de auto's blijven precies plakken aan de baan, zó traag! Op een feestdag zal je daar geen last van hebben. Het mag regenen, hagelen, sneeuwen... Geen kat op de weg. Zálig toch om zo naar je werk te rijden?

 

2. Je krijgt een dag vrij op een andere dag

Als je werkt op een feestdag, heb je recht op betaalde inhaalrust. Je krijgt dus een dag 'recup' in ruil, die je moet opnemen binnen een aantal weken na de feestdag. Ons lijkt het ideaal om de eerste maandag na de kerstvakantie te gebruiken als inhaalrust. Dan moet je al de verhalen van collega's niet aanhoren, of nog beter: dan moet je geen kussen uitdelen aan die ene collega die je niet zo graag mag.

 

3. Je hebt een excuus voor dat saaie familiefeest

"Sorry schat, ik kan jammer genoeg niet mee naar jouw familiefeest bij tante Lucia. Ik moet werken." Werken is hét perfecte excuus tijdens de feestdagen. Niemand zal het je kwalijk nemen dat je niet komt, werk is nu eenmaal belangrijk, en jij hoeft niet naar dat saaie familiefeest. Win-win dus.

 

4. Je kan doorwerken

Iedereen kent wel die ene collega die meer babbelt dan werkt en dus iedereen afleidt met zijn verhalen. Op een feestdag is de kans groot dat hij op zijn familiefeest die verhalen zit te vertellen, en dat jij er dus geen last van hebt op kantoor. Eindelijk eens rustig doorwerken. Wie weet kan je zelfs sneller naar huis, omdat het zo vlot werken is.

 

5. Je maakt indruk op de baas

Vrijwillig werken op een feestdag toont ook je engagement. Je offert een vrije dag op om het bedrijf draaiende te houden. Dat zal je baas graag zien en wees maar zeker dat hij het zal onthouden! Daarbij, het geeft je ook de kans om later iets terug te vragen voor al dat werken op feestdagen.