Mobiliteitsbudget als alternatief voor bedrijfswagens

In ons land zijn bedrijfswagens fiscaal aantrekkelijk. Voor werkgevers is het een interessante vorm van verloning, werknemers zijn blij dat ze voor een al bij al gering bedrag per maand een auto ter beschikking krijgen. Maar de bedrijfswagen staat onder druk door groeiende milieu- en mobiliteitsproblemen. Een duurzamer alternatief kan het mobiliteitsbudget zijn, waarbij de werknemer kan afwisselen tussen verschillende vervoersmiddelen.

We hebben nog nooit zo lang in de file gestaan als tijdens de eerste helft van 2015. Dat blijkt uit de filebarometer van Touring Mobilis. Extreem weer, ongevallen, wegenwerken en spoorstakingen verklaren maar een deel van het probleem. Structurele files, die er dus elke dag staan, zijn de laatste zes maanden spectaculair gegroeid. Het toenemend aantal bedrijfswagens is daarvan een van de voornaamste oorzaken, zeggen critici. Volgens het adviesbureau Hay Group reden er vorig jaar in België 650.000 rond, een stijging van 16 procent gedurende de laatste vijf jaar.

 

Geen wettelijk kader

Bedrijven beginnen er de nadelen van te ondervinden. 90 procent van de organisaties klaagt over de moeilijke bereikbaarheid van bedrijven (studie SD Worx, 2013). In Brussel zegt ruim de helft van de ondernemingen dat ze vacatures moeilijker kunnen invullen omwille van de files (Agoria, 2014). Flexibele werktijden, thuiswerken of meetings in regionale vestigingen kunnen het fileleed maar gedeeltelijk oplossen. Ook het mobiliteitsbudget wordt nog maar weinig toegepast, in belangrijke mate omdat een wettelijk kader ontbreekt. Er is wel een wetsvoorstel in de Kamer ingediend. Bedrijven als Proximus, GDF Suez en PwC hebben alvast niet op de wetgever gewacht.

 

Vrijheid en flexibiliteit

Het mobiliteitsbudget houdt in dat er een gelijke fiscale behandeling bestaat voor alle vervoersmiddelen. Zo krijgen werknemers meer vrijheid en flexibiliteit bij de organisatie van hun woon-werkverkeer en hun zakelijke verplaatsingen. Werknemers kiezen bijvoorbeeld een kleiner model bedrijfswagen en spenderen het vrijgekomen budget aan (bedrijfs)fietsen, bus, tram of metro, de trein, (elektrische) poolwagens, deelwagens zoals Cambio, scooters, combinatieabonnementen of zelfs taxibonnen. De werknemer mag zelf zijn budget beheren. Aan het einde van het jaar wordt een eventueel restant aan hem uitgekeerd.

 

Fiscaal aantrekkelijker

Probleem van het mobiliteitsbudget vandaag is dat het fiscaal duidelijk minder interessant is dan een bedrijfswagen. Volgens experts zal het systeem pas aanslaan als het fiscaal aantrekkelijker wordt dan alleen een bedrijfswagen. Momenteel zou slechts 10 procent van de werknemers niet voor een leaseauto kiezen als ze de keuze krijgen. Het aanschuiven in de file tijdens de spitsuren is dus nog niet meteen verleden tijd …