Belg ondanks files tevreden over reistijd naar het werk

Ons land mag dan bekend staan om de ergste files in Europa, toch staat België op de zevende plaats in een Europese ranglijst van landen waar de werknemers het meest tevreden zijn over hun woon-werkverkeer. De Belg geeft in een studie van Eurostat een score van 7,7 op 10. Dat is boven het Europese gemiddelde van 7,4.

 

Eurostat, het statistisch bureau van de Europese Unie (EU), behandelt in de studie de levenskwaliteit in de 28 lidstaten. In de Scandinavische landen is de tevredenheid over de pendeltijd het hoogst, met Denemarken op kop met 8,3. De meeste lidstaten in Oost- en Zuid-Europa scoren lager dan het Europese gemiddelde, met Bulgarije aan het staartje met 5,9.

 

Terugbetaling

De score heeft niet alleen met de pendelduur op zich te maken, ook het aantal betaalde en niet-betaalde uren, de terugbetaling van woon-werkverkeer en het ter beschikking stellen van bedrijfswagens spelen een rol. Bedrijven zoeken bij ons ook oplossingen om frustraties over files te vermijden, zoals flexibele werktijden en telewerken.

 

In de hele EU zijn oudere werknemers (50-64 jaar) gemiddeld meer tevreden over hun pendeltijd dan jongere. Vrouwen geven een hogere score dan mannen, wat verklaard wordt door het feit dat ze vaker deeltijds en korter bij huis werken. Tussen het opleidingsniveau of de hoogte van het inkomen is geen relatie met de pendeltevredenheid. Verrassend is wel dat wie onlangs van job veranderde, gemiddeld minder tevreden is (min 0,3) over zijn nieuwe woon-werkverkeer.

 

Jobtevredenheid

In de studie van Eurostat werd ook naar de jobtevredenheid gepeild. België doet het met 7,5 op 10 beter dan Frankrijk (7,2) en Duitsland (6,9), maar minder goed dan Nederland (7,7). Slechts 8,5% van de Belgen geeft aan niet tevreden te zijn over zijn baan, tegenover 19,4% van de Europeanen.