Lichaamstaal op de G20 ontrafeld

Patryk Wezowski, de Lichaamstaal Expert van Vlaanderen, analyseert voor Vacature de lichaamstaal van de regeringsleiders in Cannes. Want uit een handdruk tussen regeringsleiders valt meer af te leiden dan de eerste oogopslag doet vermoeden.

Berlusconi, Cameron en Merkel

© Toby Melville / Empics Entertainment / Photo News

"Het feit dat Berlusconi, normaal toch een heel open, joviale charmeur, nu met zijn vest toegeknoopt en gekruiste armen staat, geeft een gesloten houding aan. Waarschijnlijk verloopt de top niet naar zijn zin. De glimlach geeft aan dat hij zich klaarzet voor de foto, en van Berlusconi is geweten dat hij echt wel een masker kan opzetten. Ook het feit dat zijn rechterschouder hoger staat dan zijn linker wijst erop dat hij zich stoerder voordoet dan hij zich voelt."

"Op de achtergrond raakt Cameron zijn lip aan, een teken dat hij zich zenuwachtig voelt. Het kan zijn dat het gesprek met Merkel hem moeilijk valt. Hun lichamen zijn ook niet naar elkaar toe gekeerd, wat aangeeft dat ze niet echt op elkaar geconcentreerd zijn. Merkel houdt haar duimen tegen elkaar, wat erop wijst dat ze zichzelf probeert gerust te stellen."

Sarkozy en Lagarde

 

"Christine Lagarde raakt Nicolas Sarkozy aan in de neutrale zone, tussen de elleboog en de schouder. Ergens anders zou ook niet gepast zijn in deze context. Daarmee geeft ze ofwel haar dominantie aan, ofwel een zekere sympathie voor hem."

"Hij apprecieert de aanraking ook. Hij kijkt naar haar mond, wat het tafereel de uitstraling geeft van een 'onderonsje'. Dat hij kleiner is van gestalte heeft waarschijnlijk niets te maken met zijn blik die lager gericht is dan de ogen, het kan ook gewoon het moment van de foto zijn. Hun ontmoeting is eerder vriendschappelijk dan zakelijk."

"Beide notabelen hebben ook een rechte rug, wat wijst op zelfzekerheid in elkaars nabijheid."

© Eliot Press / Photo News

 

 

Obama en Sarkozy

© Eliot Press / Photo News

"De glimlach van Sarkozy is duidelijk niet oprecht. Zijn ogen lachen niet mee, en zijn lippen zijn op elkaar geperst. Dat kan op twee dingen wijzen in dit geval: gecontroleerde kwaadheid, of hij probeert een serieuze indruk te maken. In dit geval leidt dat nergens toe: Obama lacht wel oprecht, en de winnaarspose met zijn hand omhoog wekt sympathie op."

"Nochtans staat Sarkozy op de strategisch beste plaats: de bovenkant van zijn hand is te zien, hij dwingt Obama als het ware in de underdogpositie met zijn dominante handdruk. Hij kan zijn dominante pose echter niet aanhouden. De Franse president houdt zijn hoofd schuin, wat wijst op kwetsbaarheid, en zijn lichaam modelleert hij naar de pose van Obama."