De kleren maken de man, niet de CEO

Opvallen in een massa bevordert je invloed, prestige, rijkdom en macht. Dat blijkt uit een onderzoek van de Harvard Business School. Het kan paradoxale gevolgen hebben, denk bijvoorbeeld aan miljonairs in trainingspak.

Eén van de meest voorkomende manieren waarop mensen hun status op non-verbale wijze aan de buitenwereld willen tonen, is met visuele hints. Daarom dragen mensen bijvoorbeeld merkkledij.

De onderzoekers van Harvard bestudeerden deze keer echter niet hoe mensen zich kleden, maar hoe anderen hun kledij bekijken. Ze lieten zowel mensen in maatpak en mensen in trainingsbroek en T-shirt een luxewinkel binnenlopen. Ze vroegen aan voorbijgangers en de winkelassistenten hoe beide groepen overkwamen. Volgens de voorbijgangers waren de goed geklede mensen het meest welvarend, terwijl de winkelassistenten het net het omgekeerde dachten. Wie in sportoutfit deze winkel binnen durft te komen, moet wel heel veel zelfvertrouwen hebben en rijk zijn, meenden ze.

Hetzelfde concept pasten de onderzoekers toe bij studenten. Ze lieten een aantal fictieve professoren les geven. De gladgeschoren docenten in keurig maatpak kregen minder respect dan de bebaarde professoren in T-shirt.

De wetenschappers concludeerden dat mensen voorgeprogrammeerd zijn om zich te gedragen naar de geldende normen. Wie van die norm afwijkt, riskeert de voordelen van associatie met de groep te verliezen, maar wint tegelijkertijd aan status binnen die groep.

Dit betekent niet dat het een goed idee is om in jeans en T-shirt op kantoor te verschijnen. Wie bewust probeert op te vallen, krijgt inderdaad meer respect van de leden van de groep waartoe ze behoren, maar enkel als ze daarvoor ook al bij de groep hoorden. Een CEO in joggingpak en flip-flops kan dus indruk maken, een nieuwe collega zeker niet.

Bron: Express