Zo vermijd je een dipje na de middag

Iedereen heeft het al wel eens meegemaakt. Je hebt net je middagpauze gehad, je gaat weer aan de slag en dan gebeurt het: plots is al je concentratie weg en kan je alleen nog maar denken aan je warme bed. Je begint te geeuwen. Je hebt helemaal geen zin meer om te werken en eigenlijk zou je het liefst van al op je bureau een dutje doen. Jawel, de namiddagdip heeft je te pakken. Toch kan je door onderstaande trucjes toe te passen makkelijk deze boosdoener uit je leven bannen!

 

1. Slaap voldoende

Dit klinkt uiteraard logisch, en dat is het ook. Fit zijn overdag begint bij een goede nachtrust. Wie voldoende uren slaapt (voor een volwassene is dat 7 à 8 uur per nacht), zal overdag minder dipjes kennen. Bovendien zul je je creatiever voelen en minder snel fouten maken.

 

2. Eet regelmatig

's Ochtends geen tijd om te ontbijten? Slecht excuus. Je kan beter je tijd nemen, dan zul je doorheen de dag meer energie hebben, en zul je ook beter kunnen werken. Een halfuurtje later beginnen met werken na een uitgebreid ontbijt zal je waarschijnlijk productiever maken dan snel dat koekje binnenhappen en meteen beginnen te werken.

 

3. Let op wat je eet

Je voelt een dipje opkomen? Een cola en een snoepje zullen wel helpen, toch? Fout! Suikers zullen je inderdaad meteen een energieboost geven, maar vlak na die suikerpiek zal je bloedsuikerspiegel extra omlaag gaan. Het resultaat is dat je je nog meer moe voelt. Met snelle koolhydraten zoals wit brood en witte pasta of rijst creëer je hetzelfde effect. Kies dus voor een snack met langzame koolhydraten, rijk aan eiwitten en onverzadigde vetten, zoals volkorenpasta of groenten en fruit.

 

4. Drink voldoende

Zet 's ochtends een grote fles water op je bureau en dwing jezelf regelmatig te drinken. Zo gaat je lichaam niet dehydrateren en dat vermindert dan weer het verlangen naar een ongezonde snack en het voorkomt een slaperig gevoel. Uiteraard geldt dit niet voor een fles cola of een thermos koffie. Al kan een koffietje na de maaltijd wel, het zal je zelfs helpen om de maaltijd sneller te verteren. En hoe sneller je eten verteerd is, hoe minder slaperig je je zal voelen.

 

5. Neem pauze

Als je een bureaujob hebt, zit je vaak uren achter een computer. Gun je ogen af en toe rust en ga een frisse neus halen. Je kan bijvoorbeeld een wandelingetje doen. Nog beter zou zijn om even te gaan sporten, maar uiteraard is dat niet overal mogelijk. Toch beschikken sommige bedrijven over een fitnessruimte voor het personeel. Tien minuutjes op de loopband en je zal je beter dan ooit voelen.

 

6. Trek een power-outfit aan

Hou die lekker warme slobbertrui maar voor op een luie zondag. Voor je werk haal je een professionele outfit uit de kleerkast. Als je voor de spiegel staat, zie je een energiek persoon en zo ga je je ook voelen. Als je er slonzig bij loopt, krijg je het tegenovergestelde en zal je je loom voelen.

 

7. Vermijd routine

Wie elke dag hetzelfde stramien volgt op zijn of haar werk, werkt een dipje in de hand. Je weet wat er komt en wat je moet doen. Boring! Als je iets saai vindt, zal je sneller een dipje krijgen. De ideale manier om dat te vermijden is door afwisseling te brengen en je hersenen uit te dagen. Wat ook kan helpen is de moeilijke taken 's ochtends doen, en de minder intensieve voor de namiddag houden.

 

8. Zet het raam even open

Op kantoor is de temperatuur zelden ideaal. Het ene moment zou je het liefst in korte mouwen en op sandalen willen werken, het andere moment wou je dat je toch maar dat thermisch ondergoed had aangetrokken. Niet bepaald aangenaam werken, maar onthoud: als het wat kouder is, ben je alerter en werk je beter. Dus even dat raam openzetten kan wonderen doen. Wel best overleggen met de collega's voor je hartje winter een portie verse vrieslucht binnenhaalt...

 

9. Denk aan 's avonds

Ga je nog naar een concert na je werk? Of heb je een etentje gepland? Denk er dan regelmatig aan! Door aan leuke dingen te denken, zal je beter presteren en productiever zijn, en je vermijdt ook die vervelende namiddagdip. Maar zelfs mensen die niks gepland hebben, kunnen al eens denken aan wat ze 's avonds gaan doen. Ga je gewoon tv kijken? Ook goed, denk dan aan het programma dat je gaat zien.