Zo verhoog je de productiviteit op je werkplek

Hoe aangenamer de werkplek, hoe beter werknemers zich voelen en hoe productiever ze zijn. Veel kleine of middelgrote bedrijven hebben echter niet altijd het budget om kantoren sfeervol te laten inrichten. Hier zijn 3 gouden tips om op een eenvoudige en goedkope manier een werkplek te creëren waar mensen vrolijk van worden en waar ze efficiënter werken.

 

Creëer een rustig plekje waar je creatief kan zijn

In veel kleinere bedrijven zitten de werknemers ’s middags samen aan een lange tafel te lunchen. Dat zorgt ervoor dat het team elke dag samenzit en niet iedereen een broodje eet aan zijn bureau. De lunch is ook een moment van ontspanning, waar je eventjes niet over het werk praat en de laatste roddels kan uitwisselen.

 

Buiten het middaguur is zo’n lange tafel ook ideaal om samen aan te brainstormen, rustig met iemand te praten of even apart te werken. Leg een paar kussens rond de tafel, zodat mensen met hun laptop op de grond kunnen gaan zitten, en het wordt helemaal gezellig.

 

Creëer een ‘motivatiemuur’

Werknemers presteren het best als ze zich gewaardeerd voelen. Ga op zoek naar een stukje vrije muur en hang er een prikbord aan. Prik er een paar citaten op, een kort mission statement en foto’s van je bedrijf en zijn realisaties. Dan weten je mensen waar ze voor werken en zullen ze beter gemotiveerd zijn.

 

Hang foto’s op van het personeelslid van de week of de maand of enveloppen met de naam van al je werknemers, waar collega’s dan dankbriefjes in kunnen stoppen. Of postkaarten met dankbetuigingen voor de groep na een geslaagde vergadering, brainstorm of project.

 

Zorg voor voldoende licht

Als je werknemers laat kiezen waar ze mogen zitten, gaan de meesten zo dicht mogelijk bij een raam zitten. Licht is goed voor ons: dat voelen we instinctief aan. Studies wijzen uit dat wie in natuurlijk licht werkt, beter slaapt en beter presteert.

 

Trek dat stoffige rolgordijn dus alsjeblieft op, zet deuren die lichtinval vanuit andere ruimtes tegenhouden wijd open. Als je echt geen mogelijkheid hebt om natuurlijk licht binnen te laten, ga dan zo vaak mogelijk naar buiten.

 

O, en vergeet dat plantje op de vensterbank geen water te geven. Een dode plant is nog erger dan geen plant.

 

 

 

Bron: www.theguardian.com.