Wat is het ergste dat kan gebeuren?

Soms verlopen zaken niet zoals je het gepland hebt of hoe je het zou willen. Ze overkomen je en je hebt er geen controle over. Er wordt bijvoorbeeld een collega ziek en je moet al zijn taken overnemen.  

De rij waar jij in staat aan de kassa lijkt maar niet vooruit te gaan. Je collega komt te laat op een belangrijke vergadering met een klant. Je bent aan het wandelen en je komt in een regenbui terecht. Je stuurt een mail naar de foute collega.

Er zijn verschillende manieren om op deze situaties te reageren. Ofwel maak je je druk en vraagt je je af waarom dit jou altijd overkomt. Of je probeert de situatie te relativeren en beseft dat je er toch niets meer aan kan veranderen. Misschien vind je wel een andere oplossing of kan je de situatie minder erg maken. Later zal je waarschijnlijk kunnen lachen om deze gebeurtenis.

Hoe kan je nu leren relativeren? Probeer volgende tip eens uit: denk aan alle kleine ergernissen en grotere problemen waar je mee worstelt. Deel voor jezelf deze dingen op in oplosbare zaken en onoplosbare zaken. De oplosbare zaken zijn het zeker waard om je tijd aan te besteden en een oplossing voor te zoeken. Maar de onoplosbare zaken kan je beter proberen relativeren door jezelf enkele vragen te stellen. Wat is het ergste dat er kan gebeuren? Help ik mijzelf verder door zo negatief te denken? Je kan ook proberen het probleem op een afstand te bekijken. Beeld je in dat het probleem niet het jouwe is en probeer een objectieve beoordeling te maken.

Plaats gebeurtenissen in de juiste proporties en tracht je niet druk te maken in dingen die je niet kan  veranderen. Als je bewust deze keuze maakt, dan kan dat de rust brengen die je soms nodig hebt.

I.s.m. ISW Limits

isw limits