Veel moe en afgeleid op het werk? Verbeter je concentratie met deze tips

Je moet iets afwerken, maar je slaagt er maar niet in om je er op te concentreren. E-mailen, chatten, Facebooken, aan je nagels pulken: alles lijkt interessanter dan de taak die je moet afwerken. Deze 9 tips helpen je om je beter te concentreren.

 

1. Leg jezelf kortetermijndoelen op

Als er 30 dingen op je to do-lijstje staan en de helft daarvan moet binnen de week gebeuren, dan blokkeer je daar al snel op. Maak liever een korte to do-lijst met korte-termijn-doelen: zaken die je binnen de 45 minuten wil afhandelen. Dat is heel concreet en dwingt je om je tijd realistisch in te schatten.

 

2. Begin elke ochtend met het belangrijkste werk

Elke dag kom je vanalles tegen dat je wilskracht kan aantasten. Na 15u is niemand nog supergeconcentreerd. ’s Morgens is je wilskracht het grootst want je hersenen zijn dan nog fris.  Doe de belangrijkste zaken dus ‘s ochtends.

 

3. Train jezelf om je voor een langere periode te concentreren

Dit kan bijvoorbeeld door regelmatig te schaken of aan een andere complexe denksport te doen. Zo verbeter je niet alleen je vermogen om je voor een langere tijd te concentreren, je verbetert ook je geheugen.

 

4. Doe ook aan echte sport

Bewegen is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor je geest.  Uit studies blijkt dat regelmatig fitnessen  processen in je hersenen in gang zet die te maken hebben met het geheugen en met concentratie. Dit komt waarschijnlijk omdat er meer bloed naar de hersenen vloeit. 

 

5. Vogel uit waarom je zo snel afgeleid bent

Word je mentaal afgeleid of lichamelijk? Als het mentaal is – bijvoorbeeld: je zit weer je Facebook te checken in de plaats van emails van klanten te beantwoorden - leg dan je smartphone zo ver mogelijk van je weg of gebruik apps om bepaalde websites te blokkeren. Is het lichamelijk – nagelbijten, neuspeuteren, aan je haar frunniken – eet dan een snack of ga even wandelen.

 

6. Neem op tijd een pauze

Als je je te lang op een en dezelfde taak concentreert, presteer je altijd maar slechter. Neem na elk uurtje werken zo’n 15 minuten pauze en je zult beter presteren dan wie de hele tijd doorwerkt. Ga even staan, loop rond, geef je hersenen de tijd om op adem te komen. Je zult efficiënter werken en dezelfde taak langer kunnen uitvoeren.

 

7. Check e-mails in bulk

Direct antwoorden op elke e-mail die binnenkomt, haalt je elke keer uit je concentratie. Wacht tot je er tien hebt en antwoord dan. Breng je collega’s op de hoogte dat ze voor echt dringende zaken tot bij jou moeten komen of je even moeten bellen.

 

8. Leer mediteren of doe aan mindfulness

Dagelijks mediteren, zelfs al is het maar een paar minuten, verbetert je concentratievermogen. Mindfulness maakt je bewuster van het nu en helpt  je om je te concentreren op het werk waar je mee bezig bent.

 

9. Denk aan het belang van je werk

Als je het gevoel hebt dat je iets belangrijks aan het doen bent, zul je je beter kunnen concentreren. Als je cijfers in een excelbestand aan het zetten bent, denk er dan aan hoe belangrijk dit is voor je firma en hoe jij bijdraagt aan de groei van de firma.

 

 

Bron: uk.businessinsider.com