Opgelet voor bore-out: verveel je niet ziek op het werk

Als je te veel werk hebt, zou je wel eens een burn-out kunnen oplopen. Maar als je te weinig om handen hebt of onvoldoende geprikkeld of uitgedaagd wordt door je job, loop je kans op een bore-out. Oftewel: je wordt ziek van verveling.

 

Van slaap- tot concentratieproblemen

De symptomen van een bore-out zijn vergelijkbaar met die van een burn-out. Verveling zorgt voor evenveel stress als te hoge werkdruk. Die stress leidt tot slaapproblemen, vermoeidheid en spijsverteringsproblemen. Als je aan een bore-out lijdt, krijg je ook concentratieproblemen, je piekert veel, bent lichtgeraakt en voelt een grote innerlijke onrust.

 

Paradoxaal genoeg ga je met een bore-out meer uren kloppen. Het vreet aan je zelfvertrouwen dat je te weinig werkt hebt en dus ga je doen alsof je het druk hebt en je taken langzamer uitvoeren.

 

Bevraag jezelf, praat met je baas

Om een bore-out te vermijden, kun je het best af en toe eens stilstaan bij wat je doet. Sluit je job wel aan bij je interesses en je talenten? Is dit wat je echt wil? Is dat niet zo? Probeer dan te herontdekken wat je alweer graag deed. Neem een oude hobby weer op. Denk na wat je graag deed als kind.

 

Bespreek met je werkgever of je je taken niet beter kunt afstemmen op je capaciteiten. Kan dat niet, zoek dan een andere job. Is je bore-out te ver gevorderd? Dan kun je beter even een pauze inlassen of ziekteverlof nemen en eventueel samen met een coach je talenten weer scherp stellen.

 

Nog enkele tips

Vraag meer werk
Zit je echt met je vingers te draaien? Vraag dan gewoon of er wat meer werk jouw richting kan uitkomen.

Pas je werk aan
Belangrijk is dat je werk je interesseert. Heb je het gevoel dat wat je doet niet zinvol is? Bespreek met je baas of je taken niet kunnen worden aangepast.

Perfectioneer je
Ben je te snel klaar met je werk? Probeer het grondiger te doen. Streef naar perfectie.

School je bij
Blijf niet bij de pakken zitten. Breid je kennis uit. Op lange termijn krijg je misschien opslag of maak je promotie.

Daag jezelf uit
Neem geen genoegen met de sleur van alledag en stel voor jezelf elke maand een uitdagende doelstelling.  Zorg er wel voor dat die doelstelling haalbaar is, anders loopt ze alleen maar op een teleurstelling uit.
 

Bron: De Morgen.