Foutmelding

  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.
  • There are no workflow states available. Please notify your site administrator.

Hoe kies je wijn op restaurant als je niets van wijn kent?

Stel: u luncht met een belangrijke zakenrelatie en wilt een goede indruk maken. Maar u kent niets van wijn ... Geen reden tot paniek, vindt wijnjournalist Frank Van Der Auwera. “Het aura van geheimzinnigheid, dat vaak rond wijn hangt, is nergens voor nodig. Wijn kiezen is geen exacte wetenschap en doodzonden bestaan niet.”

Wat u volgens Van Der Auwera vooral niet moet doen, is de schijn ophouden. “Probeer uw onwetendheid niet te camoufleren. Zit niet eindeloos naar de wijnkaart te turen op zoek naar iets dat vertrouwd in de oren klinkt maar misschien niet eens past bij wat u gaat eten. Laat u liever helpen door de sommelier of restauranteigenaar. Bepaal vooraf uw wijnbudget en deel dat op discrete wijze mee aan de sommelier. Dat kan u doen door een paar wijnen op de kaart aan te wijzen in de prijscategorie die u voor ogen had. Zo weet de sommelier waar hij aan toe is, zonder dat uw tafelpartner u luidop hoort zeggen welk bedrag u wilt spenderen.”

Ook altijd een goed idee: uw gast betrekken bij de keuze. “Vraag uw tafelgenoot gerust naar zijn of haar wijnsmaak, en geef die als boodschap mee aan de sommelier. Dat komt attent over, het bewijst dat u goed hebt geluisterd. Praten over wijn is trouwens een prima ijsbreker, maak daar dankbaar gebruik van. Weet uw gast niks van wijn, dan zal die dat wel aangeven, maar evengoed zul je er tegenkomen die u met plezier een mini-cursus geven.”

“Als er een menu met aangepaste wijnen beschikbaar is, dan is dat een aanrader,” vindt Van Der Auwera. “U krijgt dan een glas dat past bij iedere bereiding en u proeft al eens een wijn die u spontaan niet zou kiezen. En valt het tegen, dan heeft u hem niet gekozen. Bovendien levert het alweer gespreksstof op.” Ook een goede optie zijn wijnen per glas.  “Althans in gelegenheden waar de rotatiesnelheid hoog genoeg ligt. Iedereen drinkt dan een wijn naar zijn eigen smaak, en meestal is de verhouding prijs-kwaliteit vrij goed.”

Toont de sommelier zich weinig behulpzaam en heeft uw tafelgenoot geen uitgesproken mening, dan speelt u best op zeker. Als u geen kennis heeft van goede wijnjaren, dan gaat u bij witte wijn altijd best voor het meest recente jaar op de kaart. De kans op oxidatie is dan het kleinst. Ook bij rood vermijdt u beter de hele oude wijnen.”

<< Terug naar de andere tips

Tekst Karin Eeckhout