Hoe blijf je fit in een zittend beroep?

Een zittend beroep is niet gezond, dat beseffen we ondertussen allemaal. Onderzoek wijst uit dat mensen met actieve jobs minder last hebben van stress en depressies en zelfs minder kans hebben om kanker te krijgen. Welke beroepen zijn gezond en hoe blijf je gezond in een zittend beroep?

 

In deze jobs is beweging troef

Voldoende bewegen houdt je bloeddruk laag en beschermt je tegen allerlei ziektes. Hou je van sport, dan kun je een job in functie daarvan kiezen. Turnleraar bijvoorbeeld of  – wat hipper – fitnessinstructeur. Ook een trendy beroep zoals fietskoerier houdt je fit en gezond. Andere jobs waarbij je voldoende beweging hebt, zijn stadsgids of tuinarchitect. In het laatste geval zit je ook nog eens hele dagen in het groen, wat extra bijdraagt tot je gezondheid.

 

Ook met een kantoorjob kun je bewegen

Maar ook als je een kantoorjob hebt, kun je ervoor zorgen dat je voldoende beweging krijgt. Laat je auto staan en neem het openbaar vervoer. Daar komt meestal een stukje wandelen bij. Rij, als je kunt, met de fiets naar het werk. Of schaf je een plooifiets aan en combineer openbaar vervoer en fietsen.

 

Is er op je werk een fitnessruimte? Maak er dan gebruik van. Is dat niet het geval, ga dan over de middag een stukje wandelen, bij voorkeur in het groen. Ook tijdens het werk kun je wandelen. Een nieuwe trend in Engeland is de ‘walking meeting’. In de plaats van te vergaderen in een duf lokaal, ga je naar buiten en vergader je al wandelend.

 

Goed voor de hersenen

Zit je de hele dag aan een computerscherm gekluisterd? Neem dan voldoende pauzes. Stretch even. Als je een telefoontje doet met je gsm, wandel dan wat ondertussen. Bel je met een vast toestel, bel dan rechtstaand.

 

In plaats van op een stoel kun je ook op een zitbal zitten. Dat is minder belastend voor je rug en je nek. Tijdens pauzes kun je de zitbal gebruiken om oefeningen te doen. Grijp elke gelegenheid om te bewegen met beide handen aan. Werk je op de vijfde verdieping? Laat je niet verleiden om in de lift te stappen, maar neem altijd de trap. Elke minuut dat je beweegt, ben je ook niet met je werk bezig. Je hersenen kunnen even rusten en dat vermindert de stress.

 

 

 

Bron: www.theguardian.com.