Haal meer uit je werkdag

Een efficiënte en productieve werkdag: dat willen we allemaal. Om dat te bereiken zijn de eerste tien minuten van je dag cruciaal. Overloop elke ochtend de onderstaande tien puntjes voor je erin vliegt en je kijkt ’s avonds terug op een geslaagde werkdag.

 

1. Blijf gefocust

Haal je elke morgen nog eens goed je doelstellingen voor de geest. Vraag je af wat je de afgelopen week bereikt hebt en wat je vandaag moet doen om je doelstelling te halen. Zo blijf je gefocust.

 

2. Zorg voor een comfortabele werkplek

Zit je goed? Heb je voldoende licht? Heb je je laptop en gsm binnen handbereik? Oké, dan ben je klaar voor een succesvolle werkdag.

 

3. Zorg voor een geordende werkplek

Is je werktafel een puinhoop? Ruim dan eerst wat op. Orden en klasseer documenten, papieren, notities en post-its. Als je de hele dag naar van alles moet zoeken, verlies je een pak tijd.

 

4. Check je to do-lijstje

Bekijk wat je vandaag allemaal te doen hebt. Pas, afhankelijk van je dagplanning, eventueel zaken aan. Concentreer je op de belangrijke zaken, niet op de meest dringende.

 

5. Stel prioriteiten

Bepaal welke zaken het belangrijkste zijn. Maar zorg voor een realistische indeling van je prioriteiten.

 

6. Begroet je medewerkers en collega’s

Hoe goed je ook bent in je vak, sociaal contact is van groot belang voor een succesvolle carrière. Vergeet niet om elke ochtend je collega’s dag te zeggen voor een goede start van de dag.

 

7. Praat met je medewerkers en collega’s

Sla, zeker in een leidinggevende functie, elke ochtend een praatje met je medewerkers. Zijn ze nog gemotiveerd? Zijn ze tevreden? Is er een probleem? Los dat dan nog dezelfde dag op.

 

8. Bekijk je e-mails op een strategische manier

Met e-mails kun je heel veel tijd verliezen. Beantwoord ze enkel als ze prioritair zijn. Zorg ervoor dat anderen niet je planning gaan bepalen. Verlies je to do’s niet uit het oog.

 

9. Laat je niet afleiden

Focus op je dagplanning. Zeg nee tegen onnodige meetings, telefoontjes die geen prioriteit hebben en social media. Benut je werkdag optimaal.

 

10. Wees dankbaar

Wees elke ochtend opnieuw dankbaar voor wat je hebt. Dat werkt motiverend en leert je de dingen in perspectief te plaatsen.

 

Bron: www.bloovi.be.