Frisse werktips bij tropische hitte

Tropisch heet, “en dan mogen we van de baas naar huis.” Mooi niet! Met deze tips kan je toch blijven werken als het kwik heel hoog klimt. Sommige zaken moet de werkgever verplicht voorzien bij een hittegolf, zoals verluchting en drank.

 

1. Kleed je luchtig

Draag ruime, loszittende kleding, liefst in katoen of andere natuurlijke vezels, en in lichte kleuren. Overdrijf niet met shorts, korte topjes of slippers, je bent tenslotte op het werk. Je draagt best ook minder (metalen) accessoires.

 

2. Kies voor een koude lunch

Eet koude gerechten, zodat je lichaam koel blijft. Geef de voorkeur aan slaatjes, fruit en (koude) soepen. Je eet best niet te veel in één keer. Bij de vertering van een zware maaltijd zal je lichaamstemperatuur extra stijgen.

 

3. Blijven (water) drinken

Drink heel regelmatig, maar niet te veel ineens. Zelfs al heb je niet meteen dorst, toch moet je drinken. Je merkt het wel als je minder moet plassen: dan heb je het vocht al zwetend verloren. Zorg ervoor dat je minstens 1,5 liter vocht per dag inneemt, volgens sommige bronnen mag dat ook 2 liter zijn. Hou het zoveel mogelijk op water en beperk of vermijd frisdrank en alcohol, maar ook koffie of thee, want die zullen je verder uitdrogen. Bij een hittegolf moet de werkgever de drank gratis voorzien.

 

4. Blijf binnen

Binnen is er minder ozon dan buiten. Als je toch inspannende buitenactiviteiten hebt, doe ze dan voor 11 uur of na 20 uur. Zeker tussen 12 en 16 uur is het aan te raden om intens lichamelijk werk te vermijden. Moet je werken in de buitenlucht, denk dan aan zonnecrème en hoofddeksels.

 

5. Verluchting

Voorzie een optimale verluchting op de werkplek. Luchtcirculatie verhoogt de verdamping en doet de kamertemperatuur dalen. Een ventilator is vaak een slecht idee, want hij blaast de warme lucht rond. Vanaf 32° C is hij helemaal uit den boze. Als bepaalde waarden overschreden worden, moet de werkgever binnen 48 uur kunstmatige verluchting in de werklokalen voorzien.

Schakel onnodige warmtebronnen uit of verwijder ze, zoals computers die je niet gebruikt of andere elektrische toestellen. Zonwering of luiken worden natuurlijk gesloten.

 

6. Rustpauze

Als de temperatuur op de werkplek stijgt, in combinatie met een hoge luchtvochtigheid, heb je recht op rustpauzes: 15 tot 30 minuten per uur. Dat is echter iets wat de arbeidsgeneesheer moet vaststellen volgens vastgelegde formules. De rustpauzes hangen ook samen met de zwaarte van het werk: kantoorwerk vergt een andere graad van fysieke inspanning dan zware handenarbeid.